Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Декларация на ДПС предизвика скандал в парламента

Снимка: БГНЕС

Декларация, прочетена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, предизвика скандал в парламента. В документа се заклеймява решението на Общинския съвет в Стара Загора, с което се преименуват 800 местности.

Председателят на парламента Цвета Караянчева отне думата на Карадайъ заради изтичане на времето.

"Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят всеки подобен акт, който създава предпоставки за напрежение или несигурност, подкопава доверието и е провокация за националната сигурност. Нека търсим начини за опазване на културното наследство, което е важно за нашата идентичност и идентичността на всяка личност", прочете лидерът на ДПС.

"Вече прескочихте една минута. Благодаря ви господин Карадайъ", каза Караянчева преди да спре звука.

Последваха недоволни възгласи и викове "Оставка".

В коментар на декларацията на ДПС депутатът от "Обединени патриоти" професор Станислав Станилов посочи, че българският етнически модел не е измислен от почетния председател на движението Ахмед Доган:

"Българският етнически модел беше създаден от българския народ след Освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци, а то има и то твърде много. Българският етнически модел позволи на тези турци да останат и мирно да живеят с всички българи, което те сега не искат да го правят".

Йордан Цонев от ДПС репликира:

"Искам да ви запитам: Там, където има други мнозинства в общинските съвети, как ще им попречите, ако те решат да отговорят на това с това, давате ли си сметка, аз да ви запитам като етнически българин и като християнин. Там дали си давате сметка за това. Дали си давате сметка, че през тези 20 години има отказ от реваншизъм, от една истински патриотична част от българското население. Когато говорите тук за разнообразието по българската земя, че има разнообразие от религии, разнообразие от етноси, разнообразие от имена, ако не си давате сметка, вие не сте патриоти".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!