Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роберта балет" се завърна с много награди от световното първенство по танци в Хърватия

Част от звездния екип на "Роберта балет" в студиото на "Хоризонт до обед"

"Роберта Балет" се завърна от Световния шампионат по танци в Пореч, Хърватия с многобройни награди, като само три от спечелените купи са в професионалната А лига.

От 2006 година насам "Роберта Балет" е неизменно световен шампион с кратко прекъсване от три години по финансови причини, но от миналата години са подновили участието си, разказа в предаването "Хоризонт до обед" основателката на балетната формация Роберта Джурова.

Вероника Петрова, миналогодишна световна шампионка по акробатичен танц, тази година е спечелила сребро вече в друг стил - модерн, което е голям успех за нея, посочи Роберта Джурова. Танцът се нарича "Лабиринт" и е бил много високо оценен от журито и като хореография, и като изпълнение.

Ново попълнение за "Роберта Балет" едно от откритията за тази година е Елеонора, която бързо се е утвърдила като титуляр в основния състав. 

„Пустинно цвете“ и "Бялата фея и нейните ученици" са два от танците, спечелили овациите на публиката и високата оценка на журито. Бялата фея е Валя Казакова. "Много ми е приятно да танцувам, да се боря за титли", сподели малката балерина пред "Хоризонт". Сияна Цанкова е изпълнила друг магнетичен танц – „Танцуваща с пеперуди“.

"Тайната на успеха е много труд и един неуморим хореограф. Те са амбицирани да го правят и никой не ги кара насила. Всяко едно от децата, които съм поканила за световното преценява дали може да си даде този труд, дали иска или не иска", обясни Роберта Джурова, осветлявайки трудното ежедневие, което стои зад големите победи.

"Всеки връх е труден", казва Роберта и вече гледа към следващия.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени