Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Истерията около личните данни постепенно ще утихва

Според юриста от "Достъп до информация" трябва да се постигне баланс между защитата на личните данни и правото на обществото да бъде информирано

Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Ключови институции в съдебната система започнаха засекретяване на публична информация с мотив влезлият в сила общ европейски регламент за личните данни. 

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" определи това като форма на презастраховане на институциите във връзка с общия регламент за защита на личните данни. „Трябва да се подчертае, че по никакъв начин регламентът не изисква да бъдат скривани и превръщани в тайна всички данни, свързани с обществено значими дела и производства“, каза юристът. Той уточни, че тези данни също подлежат на защита, но защитата не означава тяхното тотално заличаване и тоталното лишаване на обществото от информация какво се прави по големите ключови дела, свързани с корупция например. "Ефективното управление във всички сфери на държавната власт минава през прозрачност, а тайната може да бъде само изключение", смята Кашъмов.

Александър Кашъмов отчете, че влизането на еврорегламента в сила на 25 май е създало стрес и истерия в цялата държава, но това по думите му не важи само за България, защото не навсякъде са били готови за влизането му в сила и прилагането му. Според юриста са липсвали публични кампании и по-детайлно образоване на администрациите за новите правила за работа с данни, което води до суматоха:

„Истерията води до опити за свръхзащита, за прегаряне на манджата в стремежа да бъдем по-големи отличници, тъй като сме позакъснели“.

Кашъмов изрази увереност, че Комисията за защита на личните данни, която ще бъде надзорен орган по прилагането на общия регламент, ще допринесе за успокояване на атмосферата:

"Аз виждам, че и от Комисията за защита на личните данни има вече такива сигнали – едно публично говорене с цел успокояване на хората, на администраторите на данни, едно опростяване на материята, без да бъдат излишно уплашени хората. Трябва хем данните на обикновените хора да станат по-защитени, хем трябва институциите и организациите да си изпълняват задълженията по тази защита и хем пък обществото не трябва да бъде лишено от обществено значима информация – такава, без която не може да има обществен дебат, не може да има прозрачност, не може да има превенция на корупцията и борба с престъпността".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна