Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Бунев: Запорът на сметките на „Пътнически превози“ в БДЖ ще рефлектира върху ремонтите

Снимка: БГНЕС

"Добрата новина е, че най-после се търси кардинално решение на проблемите в БДЖ. В близките години имаше инжекции, колкото просто да продължава да функционира. За мен кардиналното решение е да се изчистят тези дългове с кредиторите и да се търсят инвестиции в железницата, купуване на нов подвижен състав, промяна на някои технологии, някои лилии влакове, които да бъде по-удобни за хората". Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев по повод запора на сметките на „Пътнически превози“ на БДЖ зарази дългове към кредитори.
„Ножът е опрял до кокала и какъвто и ресурс да е имало, той вече се е изчерпал тотално“, обобщи ситуацията той. „Ако не се вземат мерки, ще бъде фатално“, допълни синдикалистът:

„Компанията всеки ден реализира приходи, но когато си направил бизнес план и си разчел парите по един начин, изведнъж някой да вземе 20 милиона, със сигурност ще рефлектира някъде. И най-сигурно ще рефлектира върху някой от ремонтите, които трябва да се извършат. Ако и те не се извършват, то съвсем железницата няма да може да продължи“.

Вагоните и локомотивите всяка година стават все по-стари, обясни той. Ръководството на БДЖ е изплатило заплатите на работещите 3 дни предсрочно, след като е разбрало за предстоящия запор. Бунев не очаква проблеми и с изплащането на авансите на 15-и, но предупреди, че изплащането на следващите заплати е края на месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени