Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: По закон инициативата е на министъра на енергетиката, чрез МС

Коя институция трябва да се произнесе по мораториума за АЕЦ "Белене"

Атанас Костадинов: Народното събрание трябва да бъде част от виталността на проекта "Белене"

Влизането в дневния ред на мораториума върху АЕЦ "Белене" събуди и протестните движения срещу проекта.
Снимка: БГНЕС

„Решението на Народното събрание от март 2012 г. потвърждава решението на Министерския съвет за спиране на проекта „Белене“, а Законът за енергетиката и Законът за безопасното използване на ядрена енергия посочват като единствен инициатор за въвеждане на нови мощности или възобновяване на проекти министъра на енергетиката чрез Министерския съвет. Народното събрание никъде не е фиксирано като инициатор или орган, който има правомощия и компетенции за нови ядрени мощности или възобновяване на проекти“. Това поясни в предаването "Преди всички" Валентин Николов от ГЕРБ, заместник-председател на парламентарната енергийна комисия. Чисто правно, като инициатива, нещата би трябвало да се случват през Министерския съвет, изтъкна той в коментар по темата кой е легитимният орган, който трябва да реши за падането на мораториума върху проекта за АЕЦ „Белене“.

„Имаме доклад. Докладът казва различни варианти. Даваме срокове за организиране на търг. Даваме шанс на този проект чрез министъра на енергетиката. И когато те решат чрез МС да отменят своето решение от март 2012 година, в този случай парламентът винаги е на среща да инициира същата отмяна“, каза Николов.

Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ все още стои в доклада на министър Петкова като алтернатива, ако не се случи проектът „Белене“, уточни депутатът.

Валентин Николов

„Ако държавата и инвеститорите не могат да намерят общ път за строежа на „Белене“, той стои като алтернатива. Защото по-лесно може да се намери финансиране за един блок, а впоследствие – за последващ осми. Но така или иначе инициативата по закон е на МС. Така че, когато те предприемат стъпки и кажат: „Мислим, че сме готови. Проектът „Белене“ може да се осъществи. Отменяме своето решение за прекратяването“, то в този случай парламентът ще се съгласи с това решение на МС и ще преразгледа своето решение“, каза Валентин Николов.

Според него Народното събрание в момента дори да отмени своето решение, то в никакъв случай не отменя решението на Министерския съвет.

„От стартирането на проекта „Белене“ именно политическата класа, политическите решения са били тези, които са спирали, пускали, задържали, забавяли или инициирали проекта „Белене“. Именно политиците имат отговорността проектът да е в такава фаза. Сега именно пак същата политическа класа, същите политически актьори, всеки от тях трябва ясно да заяви за какво е“, заяви Атанас Костадинов от БСП. 

Атанас Костадинов

По думите му, Народното събрание трябва да бъде част от виталността на проекта.

Проектът трябва да се структурира отново, а БСП носи упреците за това, че този проект, зад който винаги е стояла, не е бил добре структуриран от самото начало или в определени периоди, смята Костадинов.

Той изрази своите опасения: „Струва ми се, че нещо се прави, за да не се случи. Не се ли крием зад формулировки, които публично казват „Да, да, разбира се, ние сме „за“ този проект, но технологично вкарвайки ги в една пътека, в която проектът ще стигне до там, че няма да може да се развие... Някой не иска Народното събрание да си сложи „петното“ с подобно решение. Е, Министерският съвет вече се „опетни“, нека запазим поне Народното събрание. Но не, обратна е логиката – всички заедно – МС, НС да вземат това решение“.

Необходимо е да направим конкретен алгоритъм, който да бъде следван, за да не се окажем на път без изход, съгласи се Николов.

Двете гледни точки чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна