Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандали по делото за отстраняването от длъжност на кмета на "Младост" и заместника ѝ

Заместник-кметът на "Младост" Биляна Петрова беше уволнена в съдебната зала

| обновено на 07.06.18 в 22:24
Иванчева и Петрова на влизане в залата на съда
Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе отстранена окончателно от длъжност с решение на Специализирания апелативен съд.

Заседанието протече с остри реплики между съда, Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, която разбра едва в съдебната зала, че е уволнена от настоящия и.д. кмет на Младост Румен Русев. Петрова отказа да приеме заповедта за уволнение, но юристите на общината приложиха процедурата за връчване при отказ. Това беше достатъчно за трите спецсъдийки, за да прекратят производството спрямо нея. Петрова бе отведена в ареста, а пък Иванчева - заради бурната й реакция - бе глобена с 200 лева.

В очакване на съдебното решение Десислава Иванчева се оплака, че е жертва на политическа поръчка, а обвинението, че тя и Петрова искали пари от бизнесмена Александър Ваклин, за да му разрешат да строи, били на принципа "една жена каза". Те обвиниха прокуратурата, че манипулира СРС-тата по делото с цел да се прехвърли инициативата за подкупа на посредника Петко Дюлгеров и да се оневини Ваклин.

Прокурорът Тихомир Стоев отказа коментар на тези твърдения, но увери, че делото не се "диктува" от външни лица.

Съдът отстрани Иванчева с обяснението, че служебното й положение й предоставя широки правомощия, неограничен достъп до документи в общината и възможност да влияе пряко на свидетели и доказателства, особено ако в бъдеще й изменят мярката в по-лека.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна