Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата "Приложна носталгия" на Драгана Удовичич и Христо Русев се открива в галерия "Академия"

Снимка, част от изложбата "Приложна носталгия"
Снимка: Фейсбук

По повод българското председателство на Съвета на ЕС Министерството на европейската интеграция на правителството на Република Сърбия и посолството на Република Сърбия в София представят фотоизложбата на Драгана Удович и Христо Русев.

"Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи - един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия.
Изложбата ще бъде открита на 7 юни 2018 година в 17.30 часа в галерия "Академия“.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Явор Койнаков, заместник-директор на Културния институт към Министерството на външните работи, разказа:

"Идеята за изложбата е вече 10-годишна и е проект, който се реализира от Министерството на евроинтеграцията на Република Сърбия. В годината на съответното председателство, тоест два пъти годишно министерството прави един проект, наречен "Приложна носталгия“, в който един сръбски фотограф снима в столицата на председателстващата страна и един фотограф, поканен от съответната страна, снима в Белград. Вече е натрупана една доста внушителна колекция от снимки, които представят всекидневния живот на съответните две столици. Дойде и нашият ред – София да влезе в тази колекция. Условието на проекта е авторите да снимат всекидневния живот на градовете и да погледнат към тях през призмата на това, което си спомнят за собствения си град, затова и названието е "Носталгия“. Носталгията е към родното място и откриването на близки черти в приемащия град".

Койнаков добави още, че има наистина изненадващи прилики, които се откриват във всекидневието, в начина на живот, в поведението на хората, в езика на тялото, в погледите, които камерите на фотографите улавят:

"В изложбата не са подминати и знаковите визии на двата града, но пак фотографите са се съобразили с условието това да не изглежда като снимка, правена за туристически каталог, а по-скоро снимка на тези знакови места от погледа на преминаващия човек. Посланието на изложбата е, че когато хората работят заедно, работят съвместно, езиковите бариери падат между тях и свързаността се реализира по най-добрия начин".

Изложбата ще бъде в София до 16 юни, а след това ще бъде представена в няколко града в Сърбия.

Цялото интервю с Явор Койнаков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна