Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

BNP Paribas прогнозира скок на еврото към 1,23 долара, визирайки предстоящата затягаща парична политика на ЕЦБ

Френската банка очаква ЕЦБ да повиши лихвите на две пъти през 2019 година с по 0,2%

Анализатори на френската банка BNP Paribas посочиха в четвъртък, че очакват поскъпване на еврото с над 4% към 1,2300 долара в рамките на следващите три месеца, тъй като те смятат, че на този етап пазарните участници подценяват шансовете за по-скорошно начало на затягане (повишаване) на лихвите ставки от страна на ЕЦБ.

"Ние твърдим, че в светлината на увеличения размер на "къси" позиции в евро/долар (продажби на евро и покупки на долари) и на занижените очаквания относно предстоящо затягане на паричната и лихвена политика на ЕЦБ, възможният отскок на еврото спрямо щатския долар ще се окаже съществен и може да достигне ниво 1,2300 в рамките на следващите три месеца", се посочва в анализа на френската банка, цитиран от агенция Ройтерс.

BNP Paribas също така заяви, че очаква Европейската централна банка да прекрати мащабната си програма за изкупуване на облигации (програмата за "количествени улеснения") в края на 2018-а година и след това да повиши лихвените си ставки с по 20 базисни пункта (с по 0,2%) на всяко едно от заседанията през юни и декември 2019-година.

Прогнозата на френската банка относно лихвената политика на ЕЦБ е доста по-агресивна от осредните очаквания на финансовите пазари, според които централната банка вероятно ще повиши еднократно лихвените нива с 10 базисни пункта през юни или юли догодина, но по-реалистично е това да стане факт през третото тримесечие на 2019-а година.

Междувременно еврото продължава своето силно възходящо движение и в четвъртък, поскъпвайки към нов двуседмичен връх около 1,1838 щатски долара, тъй като инвеститорите вече залагат, че на заседанието през следващата седмица (на 13-ти и 14-ти юни) ЕЦБ ще сигнализира, че ще се откаже от своята огромна по размер програма за изкупуване на еврооблигации до края на настоящата година.

Повод за тези очаквания дадоха вчерашния изявления на серия видни представители на ЕЦБ и най-вече на главния икономисти на банката Петер Прает, който се счита за близък съюзник на Марио Драги. Според Прает ЕЦБ ще дебатира през следващата седмица по ключовият въпрос, дали да бъде сложен край на програмата за "количествени улеснения" още тази година.

Шефът на Бундесбанк и виден член на ЕЦБ - Йенс Вайдман очаква, че централната банка на еврозоната действително ще прекрати програмата за покупки на държавни облигации до края на 2018-а година, докато неговият холандски колега - Клаас Нот посочи, че няма причини за по-нататъшно продължаване на програмата за "количествени улеснения".

                                                                                                    Графика на евро / долар (на дневна база)

Снимка

Всички това доведе до рязко поскъпване на единната европейска валута от вчера насам и до негово нарастване в четвъртък към триседмичен връх от 1,1838 долара (най-високо ниво от 16-и май насам). Така само в рамките на осем работни дни еврото поскъпна с над три евроцента от неговото 10-месечно дъно около 1,1510 долара, достигнато на 29-и май.

Според някои анализатори обаче, по-трайно възходящо движение на основната валутна двойка евро/долар изглежда малко вероятно. От една страна продължаващите притеснения за евентуална световна търговска война и относно политиката на новосформираното правителство на Италия могат да ограничат по-нататъшния подем на единната европейска валута. От друга страна възможността за по-агресивна лихвена политика на Фед на заседанието на централната банка на САЩ, което също ще се проведе през следващата седмица (на 12-ти и 13-ти юни), може пък да ограничи настоящата слабост на щатския долар.

Участниците на глобалните финансови пазари са в очакване и на доста важната среща на върха на Г-7 в края на тази седмица, на която вероятно ще има "челен сблъсък" на Доналд Тръмп с неговите колеги от Германия, Франция, Италия, Великобритания, Япония и Канада по редица въпроси, включително и за водената от него търговската политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна