Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 от 7 вечерта в "Перото"

Велина Минкова идва от Париж, за да представи сборника "Бразилски храст" в София

Велина Минкова
Снимка: личен архив

Велина Минкова е много хубав събеседник. Въпреки че повече от 20 години живее извън България (преди в САЩ, където е завършила английски език и литература с профил „Творческо писане” в Калифорнийския университет, а от доста време -  в Париж) и е женена за французин, тя говори прекрасен богат български. И прекрасно пише...


Велина вече спечели публиката с дебютния си роман, „Доклад на зелената амеба за химическия молив”, в който разказва за пътуването на българската делегация на пионерски лагер в КНДР точно на ръба на идващите промени и по един много ненатрапчив начин и през очите на едно момиче (тийнейджър) интерпретира живота по времето на социализма с цялата му многопластовост. Сега тя е в София, за да представи (довечера от 19 часа в "Перото") своя сборник разкази "Бразилски храст".

7 юни от 7 часа вечерта - определено търсен ефект по думите на Велина, която разказа много интересни неща в сутрешното ни "Радиокафе"  - за това как винаги е била голям почитател на късия разказ и когато се захванала с романа, той се превърнал в "най-дългия къс разказ, който съм писала" и как сега с голямо вълнение ще представи този сборник с разкази, които са писани от нея през годините. Даже в момента подготвя специален набор от песни (плейлиста, международно казано), които да звучат (в комбинация с мултимедия) по време на представянето на книгата.

СнимкаЕто как вече представят сборника на Велина Минкова - "Бразилски храст“ е "какофония от дълги и кратки разкази, в които абсурдно, но безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не." А друг един голям разказвач добавя, че " книгата съдържа  хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата й София."

При нас тя разказва защо всъщност София й е толкова любима, за фасадите, улиците, книжарничките, кафенетата и хората тук и в Париж, за любимия Созопол (който е част от всеки от нас) и за наистина фантастичното усещане да види своя роман издаден във Франция (там "Зелената амеба.." излезе на 15 май под малко по-различно заглавие и точно в момента тече голяма медийна кампания и се появяват първите рецензии. Пътят на превода е много интересен - самата Велина го превежда на английски след като печели наградата на фондацията на Елизабет Костова, а после един прочут френски преводач-поет-кореист го "прехвърля" на френски.

В момента за Велина Минкова хубавите неща се случват, и то по много. И тя разказва за това искрено, увлекателно, леко задъхано и много щастливо - чуйте! И ако искате да чуете разказите - самата тя ще ги чете, а представянето е поверено на Георги Ангелов и Кремена Димитрова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени