Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на един Пътешественик във времето

БНР Новини
Снимка: Ани Петрова

Той е роден в Царство България преди 85 години, повече от половин век живее в Народна република България, на 72 години умира в Република България. Днес, 13 години по-късно, неговото име е патрон на Центъра по тракология  при Института за балканистика на БАН. Познахте – става дума за Александър Николаев Фол, бащата на българската тракология. Явление в науката и културата ни, известният професор беше член-кореспондент на Германския археологически институт, Сръбската академия на науката и изкуствата, Академия „Медичи“, Флоренция, Европейското общество за култура, Венеция, Американския биографичен институт, почетен член на Румънския институт по тракология, кавалер на френския орден за изкуства и науки. А през 2003 г. беше удостоен с най-високия български орден „Стара планина“. Владееше френски, немски, английски, руски и италиански.
Автор е на над 400 научни монографии, студии и статии, публикувани в български, немски, английски и италиански издания, става инициатор на редица големи издателски проекти, които и до днес оформят профила и стратегията на Центъра по тракология при ИБЦТ – БАН.

Проф. Александър ФолОсновната заслуга на проф. Александър Фол е институционализирането на науката тракология и основаването на Института по тракология при БАН през 1972 г., както и провеждането на международните конгреси по тракология, следвани от въвеждането на тракологията като основна дисциплина в университетските програми по история и създаването на Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ”.

В предаването ще участват проф. Валерия Фол, проф. д-р на изкуствознанието Ваня Лозанова, ръководител на Центъра по тракология, и доц. д-р Теодор Леков (египтолог) от НБУ, ръководител на българската археологическа експедиция в Египет.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени