Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската централна банка отново повиши лихвите и остава в готовност за по-нататъшното им затягане

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседанието в четвъртък Турската централна банка (ТЦБ) повиши рязко основната си лихвена ставка със 125 базисни пункта (с 1,25%) до 17,75% и по този начин направи още една стъпка, за да утвърди независимостта си само няколко седмици, след като прибягна до аналогичен ход, съобщава Ройтерс.

Трябва да се има предвид, че инвеститорските опасения относно засилващото се влияние на президента Реджеп Ердоган върху паричната и лихвена политика, както и съмненията относно способността на централната банка да удържи двуцифрената инфлация в страната доведоха до рязка обезценка на турската лира с около 16% в рамките на настоящата година.

С днешното си решение, централната банка на Турция вече повиши основната си лихва с цели 425 базисни пункта (с 4,25%) в рамките на едва две седмици, след като към края на миналия месец тя вдигна на извънредно заседание лихвената ставка с 300 базисни пункта (с 3,0%). В стремежа си да повиши прозрачността, тя също така опрости лихвената си политика, връщайки се към един единствен основен лихвен процент (едноседмична репо лихва).

                                                                         Графики долар / турска лира            и             евро / турска лира

Снимка

След решение на ТЦБ доларът се понижи до едноседмично дъно от 4,4490 турски лира, но на този етап щатската валута се задържа малко над нейното важно дъно около 4,4453 нивото от 30-ти май (най-ниско ниво от 18-и май). В същото време еврото се понижи до 7-дневно дъно от 5,2725 лири, но и то продължава да се търгува над важното бившо дъно от края на месец май около 5,1723 турски лири.

Според анализатори второто повишаване на турската лихва представлява сигнал към финансовите пазари, че ТЦБ е напълно ангажирана да възстанови своя контрол върху растящата инфлация и да стабилизира местната валута.

След края на днешното заседание централната банка обяви, че е готова отново да затегне лихвените ставки, за да се справи с високата инфлация.

Мнозинството инвеститорите очакваха подобно второ увеличение на лихвите, особено след като данните в началото на седмицата показаха, че годишната инфлация в страната се е ускорила през май до 12,15%.

"Въпреки по-добрата перспектива за условията на търсене, повишените равнища на инфлация и на инфлационните очаквания продължават да представляват риск за ценовото поведение в страната", се посочва в изявлението на банката след нейното последно редовно заседание преди националните президентски избори в Турция на 24-ти юни. "Съобразно с това, Комитетът за парична политика реши да подсили допълнително паричното затягане, за да подкрепи ценовата стабилност", допълни ТЦБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна