Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев, АИКБ: Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ "Белене"

Снимка: БГНЕС

Да се проведе капиталов референдум за проекта АЕЦ „Белене“ предложи в предаването „Нещо повече“ Румен Радев – зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.  

„Като толкова са убедени нашите политици или поне част от тях в икономическата целесъобразност и състоятелност на такъв проект, нека да го допуснат за гласуване от хората с парите – на капиталовия пазар. Ако те оценят, че този проект е състоятелен, те биха записали участие в него“.

Радев коментира днешното обсъждане на проекта в пленарна зала: „Добрата част от решението, което днес се взе, е записаното в първа точка – че пазарният принцип в случая предполага без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции, което за нас е важно. Тези неща са изрично вписани. Надяваме се да бъдат съблюдавани. Надяваме се и на по-малка иновативност в иначе обичайно заподозрените хитреци в сектор „Енергетика“, които правят какво ли не само да заобиколят пазарното ценообразуване. Ако това се случва – да, решението не е лошо. Ако не се случва – ще е нещо, от което всички ние можем само да страдаме. Това ще означава една цена в дългосрочен хоризонт, която няма да е на пазарен принцип и би била с чувствително по-високи параметри, отколкото постиганите към пазара“.

Той добави, че в такъв случай може да се очаква цена в диапазона 80-90 евро на мегават час.

Има и много допълнителни въпроси – за безопасност, за функционалност, но и чисто икономическия – за цена на произвеждана електроенергия, каза Радев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна