Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън: Възможен е провал на Брекзит, но не се паникьосвайте

Снимка: БГНЕС

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че може да има провал на процеса на Брекзит, но в крайна сметка всичко ще е наред и че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще възприеме по-твърда позиция спрямо европейските си съюзници относно митническите тарифи, според информация на новинарския сайт BuzzFeed, цитирана от Ройтерс.

Коментарите на Джонсън бяха записани тайно на вечеря в сряда и пуснати в четвъртък от новинарския уебсайт BuzzFeed, след като британските министри постигнаха компромис относно плановете за Брекзит, свързани с ирландската граница (между Република Ирландия, която е член на ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство).

Борис Джонсън посочи, че премиерът на страната Тереза ​​Мей започва да провежда по-твърда линия, но че ще се нуждае от по-разумна преценка, тъй като преговорите с ЕС ще станат по-трудни през следващите месеци.

"Мисля, че Тереза ​​ще се окаже във фаза, в която ще имаме по-войнствено отношение с Брюксел", посочи британският външен министър и допълни: "Трябва да се изправите пред факта, че може да има провал на преговорите. Не искам обаче никой да се паникьосва по време на подобен евентуален срив. Не трябва да има паника. В края на краищата всички ще е наред".

Той също така заяви, че американският президент Тръмп, който е вкаран в битка с европейските си съюзници, включително с Великобритания, за митническите тарифи за вноса на стомана, ще предприеме още по-силен подход, ако няма напредък в преговорите.

"Представете си Доналд Тръмп да провежда процеса на Брекзит", посочи Джонсън на тази вечеря в сряда, съобщава сайта BuzzFeed. "Той щеше да се въвлече в кървави спорове. Щеше да има редица провали и хаос. Всеки би помислил, че е полудял. Но всъщност можеше да постигне нещо. Това е много, много добра мисъл", отбеляза британският министър.

Борис Джонсън също така подложи на критики финансовия министър Филип Хамънд, който се смята за един от най-проевропейските членове на правителството на Тереза Мей.

Според сайта BuzzFeed, Джонсън е отбелязал, че Министерството на финансите е "по същество сърцето на Оставането (на Великобритания в ЕС)" и се опитва да спре Великобритания да има пълна свобода на търговската си политика след Брекзит, като поддържа запазване на връзката с митническия съюз на ЕС и до голяма степен с единния европейски пазар.

Ройтерс отбеляза, че на този етап говорител на офиса на премиера Тереза Мей не е направил коментар на изнесената от уебсайта BuzzFeed информация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени