Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на индустриалното производство и намаляване на германския износ през април

През април германското индустриално производство се понижи изненадващо, като в същото време беше отчетено и намаляване на износа, показват данни на официалната статистика Destatis, които са пореден сигнал, че водещата европейска икономика все още не може да набере скорост след слабото началото на годината.

Индустриалното производство в Германия се сви през април с 1,0% спрямо март, парирайки голям част от отскока с 1,7% през март (възходящ ревизия от предишна оценка за повишение с 1,0%).

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) се понижи с цели 1,7%, докато производството на капиталови стоки (на средствата за производство) се сви с 1,3%. Производството на потребителски стоки пък спадна с 2,1%, енергийното производство – с 1,6%, като единствено в строителния сектор беше отчетен растеж от 3,3 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се забави до 2,0% (спрямо април 2017-а) от 3,8% през март и при очакванията на финансовите пазари за растеж от 2,8 на сто.

"Следвайки сдържаното първо тримесечие, индустриалното производство бележи слабо начало и на второто тримесечие", посочи германското икономическо министерство, коментирайки днешните данни.

Влошаването на производството следва слабите данни за индустриалните и промишлени поръчки в Германия, които бяха представени в четвъртък и които отчетоха понижение за четвърти пореден месец от началото на годината, сигнализирайки, че икономическото забавяне вероятно ще остане в сила и през второто тримесечие.

Destatis представи и слаби данни за международната търговия на Германия през четвърти месец на годината. Германският износ се понижи през април с 0,3% спрямо март, когато нарасна с 1,8%, като това представлява влошаване на експорта за трети месец от началото на годината. В същото време вносът нарасна с 2,2% след понижение с 0,2% през март.

Това допринесе за свиване на търговския излишък на Германия през април на сезонно-коригирана база до 19,4 млрд. евро от 21,6 млрд. евро месец по-рано.

На годишна база обаче германският износ нарасна с 9,3% след понижение с 1,7% през март, докато вносът се увеличи с 8,2% след понижение с 1,7% месец по-рано. Търговският излишък на некоригирана основна се понижи през април до 20,4 млрд. евро спрямо 24,7 млрд. евро през март, но е над позитивния търговски баланс от 17,8 млрд. евро година по-рано (през април 2017-а).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени