Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блумбърг: Дойче банк проучва възможността за сливане с Комерцбанк

Снимка: Ройтерс

Председателят на Надзорния съвет на Дойче банк Пол Ахлейтнер обмисля сливане с конкурентната Комерцбанк и вече е разговарял с най-големите инвеститори в банката и с висши правителствени служители относно едно такова потенциално обвързване, съобщи късно в четвъртък агенция Блумбърг.

Източниците на Блумбърг обаче посочиха, че в момента няма официални разговори между двете водещи германски банки и че подобно сливане не се разглежда като предстоящо в скоро време.

Все още няма коментар на информацията от страна на представители Комерцбанк.

В специално изявление Дойче банк обаче посочи, че на председателя на банката този въпрос е задаван този въпрос, като неговият отговор винаги е един и същ: "Всички аргументи против и за могат да бъдат прочетени в докладите на анализаторите и в медиите, така че не виждам причина да се повдига този въпрос".

Акциите на Дойче банк стартират петъчната търговия с понижение от над 1%, докато акциите на Комерцбанк спадат с над 2%. Трябва да се има предвид, че акциите на Дойче банк се обезцениха с повече от 40% от началото на годината, следвайки поредица негативни новини около най-голямата германска кредитна институция.

През миналата седмица Федералният резерв определи бизнеса на Дойче банк в САЩ като "тревожен", докато агенция "Стандард енд Пуърс" понижи нейния кредитен рейтинг с оглед на притеснения, свързани с плановете ѝ за преструктуриране.

Това не са първите слухове за евентуално сливане на двете големи германски финансови институции. Две години по-рано (през лятото на 2016 година) тогавашният изпълнителен директор на Дойче банк Джон Крайън опроверга информацията за сливането на най-голямата германска банка с един от най-силните ѝ конкуренти в страната - Комерцбанк.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна