Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България безработицата сред младежите е по-ниска от средното ниво за ЕС

Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и Агенцията по заетостта организират концерт за активиране на младежи на пазара на труда, който ще се състои в парка "Заимов" на 8 юни от 15 часа. Това информират от Министерството на труда и социалната политика. Инициативата е продължение на миналогодишната кампания "Спри да циклиш" за подкрепа на младежи да намерят първа работа или да продължат образованието си. С участието си в събитието Агенцията по заетостта ще покаже нагледно как скъсява дистанцията с младите хора и ги мотивира за търсене на желаната работа.

В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ началникът на отдел "Програмиране и международни дейности" в Агенцията по заетостта Христо Йорданов обясни: „Агенцията събира информация и съответно реализира политиката за пазара на труда. През последните няколко години Агенцията приоритетно обслужва младежите. В тази връзка успешно са реализирани редица насърчителни мерки, които да интегрират младежите на пазара на труда“.

Според статистиката на Агенцията по заетостта младежите, които се регистрират при тях през периода, намаляват: „Към 30 април 2018 година регистрираните безработни младежи са 26 829, като до 25-годишна възраст са 10 066. Според статистиката на „Евростат“ към април 2018 година безработицата сред младежите до 25 години у нас е 10,1%, докато средно за ЕС е 15,3%, т.е. ние се движим с по-ниска безработица от средната за ЕС“.

По думите му, младежите, които се регистрират, основно търсят работа в IT сферата. Недостиг има и в туризма – ресторантьорството, хотелиерството. Също така и в производството.  

Чуйте повече от интервюто на Радостина Билярска с Христо Йорданов и анкетата на Ива Антонова в звуковите файлове. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени