Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър определи като малшанс факта, че Пелов е убит преди да бъде задържан

| обновено на 08.06.18 в 15:22
Валентин Радев
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Валентин Радев определи като малшанс за полицията факта, че избягалият затворник Владимир Пелов е бил убит в Ботевград преди да бъде задържан. В Бургас Радев каза, че полицейските служби са били много близо до разкриването на мястото, където избягалият затворник се е укривал. 

Полицията е била на крачка да залови Пелов преди да бъде убит, каза министър Радев. 

"Ние сме го следели и сме били на крачка. Ние можехме да го заловим, преди да стане това убийство. Така се случва. Както един много подходящо каза бивш колега техен: "Малшанс сме имали да не сме ние".

Той уточни, че информацията, която е получил от професионалното ръководство на МВР, се различава много от коментарите по медиите.

"Добре е, че избягалият затворник не е извършил и други престъпления, защото в апартамента, в който се е укривал, са открити боеприпаси и взривни вещества", допълни Радев.

Дали ще има уволнени и наказани полицейски служители, работили по случая, ще стане ясно, след като приключи вътрешната проверка, която е започнала в Областната дирекция на полицията, заяви още министърът. 

По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов обвиненията, че полицията се е забавила при проверка по сигнал с избягалите затворници - че се укриват в планината над с. Ябланица, той каза, че по случая е бил ангажирал дори хеликоптер с уреди за нощно наблюдение и всички мерки по сигнала са били взети. Критиките са безпощадни, каза Маринов и подчерта, че подкрепя екипът, който е работил по случая:

"Колегите влезнаха в планината, въпреки тъмното. Беше през нощта. Търсехме хора, които да ни заведат до там. По случая беше ангажиран и хеликоптер на "Гранична полиция" с термокамера и служители на "Гранична полиция" с джипове с термокамери. Благодаря на екипа, който работи по случая, защото критиките са безпощадни. Приемам го като критика, но подкрепям екипа, който продължава да работи, защото смятам, че лесно е да се критикува, но е трудно да се запазят професионалистите и да им се даде кураж да работят".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени