Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

The European Union Songbook издава "Книга на песните на Европейския съюз"

"Книга на песните на Европейския съюз" ще издава Датската неправителствена организация The European Union Songbook. Целта на проекта е опознаване на музикалните култури и развитие на чувството за принадлежност към ЕС чрез споделяне на песни от всички нации.

Гражданите на ЕС са поканени да изберат чрез гласуване шест най-обичани песни от своята страна. Събраните от всички страни песни ще бъдат издадени и представени на Деня на Европа на 9 май 2019 г. Текстовете им ще бъдат преведени на английски език.

Песните са разделени в шест категории: "Песни за любовта", "Природа и сезони", "Свобода и мир", "Народни песни", "Песни за вярата" и "Детски песни". 

Партньор на датската организация в България е Академията за Музикално и танцово изкуство в Пловдив. Тя е подбрала българските песни, за които може да се гласува.

До момента над 23 000 души от 13 страни членки са гласували за шест песни, които да представят страната им. С печалбата от издаването на първата книга ще се финансира издаването на втора книга, в която всички песни ще се преведат на всичките 24 официални национални езика на общността, така че всички граждани да имат възможност да могат да пеят 162-те песни на родния си език.

За българските песни може да се гласува в интернет на адрес www.eu-songbook.org. Срокът за гласуване е до 18 юни 2018. Проектът има и адрес във Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна