Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Бояджиева представя книгата "Лицата на Филипините" във Варна

Снимка: pixabay.com

Наталия Бояджиева - преподавател по български език и литература, журналист и писател, наскоро издаде книгата "Лицата на Филипините", която събира разказите ѝ от екзотичната страна. Варненската премиера на книгата е в събота от 18.00 часа в книжарница "Сиела".

"Време имах достатъчно, за да представя българската култура. Нямаше обаче интерес", казва тя. Бояджиева се шокирала колко незаинтересовани са филипинците към чуждите светове.

"В книжарниците има книги, много книги. Те са на английски. Много рядко се срещат книги на тагалог - официалния филипински език, който би трябвало да обедини всички. Работата е там обаче, че в страната се говорят 170 езика".

Бояджиева се прибира с интересни истории, но и с много предмети, изпълнени със символи. Сред тях е малка кама с острие около 4 сантиметра, която държи на врата си в дървена кания. В книгата си разказва и за срещата с ловците на глави във високите планини и какво ги кара да събират човешки глави. Една от причините е, че това е най-добрата препоръка за един младеж, решил да се венчае.

Бояджиева не пропуснала да посети и "висящите ковчези" в Сагада:

"Това са ковчези, които са закачени високо по скалите. Не е известно как точно стигат дотам, защото скалата е много права, отвесна, гладка. Има ковчези, които висят така от стотици години. Не всеки може да има честта да бъде окачен така. Първо, трябва да е стигнал до 90-годишна възраст. Трябва да има деца и внуци, да е допринесъл с нещо за обществото. Сега младите хора си мечтаят някой ден да бъдат окачени по скалите, но осъзнават, че за това трябва да покажат много качества".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна