Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иракският мигрант, заподозрян в убийството на германска тийнейджърка, е екстрадиран в Германия

Хорст Зеехофер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер потвърди, че иракският кюрд, заподозрян в убийството на германска тийнейджърка и избягал в родината си, за да избегне арест, е екстрадиран в Германия, предаде ДПА. 

"Радвам се, че този заподозрян извършител, издирван от германските съдебни власти, е върнат в Германия", заяви Зеехофер, след като самолетът от Ербил кацна във Франкфурт. Беше обявено, че 20-годишният мъж ще бъде разпитан от полицията в провинция Хесен още тази вечер.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел осъди, по думите й, отвратителното убийство. "Неизмеримото страдание, на което са подложени семейството и жертвата, трогна всички, включително мен", каза тя в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Ла Малбе, Канада.

Заподозреният за убийството на 14-годишното момиче е подал молба за убежище в Германия, която е била отхвърлена. Екстрадирането му обаче било забавено и той междувременно убил тийнейджърката, преди да избяга от Германия в Ирак заедно със семейството си с фалшиви паспорти.

Случаят бе използван от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" и други, за да разкритикуват отново политиката на отворени врати на Меркел, която през 2015 г. прие над 1 милион мигранти в Германия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна