Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП ще съдейства на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа

Внасят предложение за промяна на закона, според което миньорите ще се пенсионират на 45-годишна възраст при определен трудов стаж

| обновено на 11.06.18 в 15:42
2
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще съдейства на миньорите от Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени, да си намерят нова работа или да се преквалифицират. Това съобщи ресорният министър Бисер Петков.

"На ниво община вече вървят разговори с инвеститори, с цел предложения за работа към миньорите. Кодексът за социално осигуряване предвижда един привилегирован режим за пенсиониране на полагащите подземен труд", каза министър Петков, който участва в конференцията „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“.

Миньорите да се пенсионират на 45-годишна възраст при определен трудов стаж - това предложение за поправки в закона ще бъде внесено най-късно утре. Това стана ясно след срещата на омбудсмана Мая Манолова с миньори от рудник Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени.

Такова предложение омбудсманът и миньорите внесли още на 8 януари тази година, но то изобщо не е внасяно за разглеждане, недоволстват хората от заводите. Мая Манолова обеща да се търси контакт и съдействие с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за решаване на казуса. 400 миньори ще бъдат съкратени в рудник Бобов дол, 80 от тях имат стаж да се пенсионират, но ако не се гласуват промените в закона, това може да стане след 10, 12 години. Затова миньорите заплашват с протести и пред парламента.

Кметът на града Елза Величкова съобщи, че до началото на юли се очаква в Общината да бъде проведено заседание с участието на заинтересованите по случая страни. Тя обеща алтернативна заетост, но и тя е притеснена:

"Просто не ми се мисли, в смисъл такъв, че хората няма къде да работят. Аз търся инвеститори, имам предложение вече от петък, от една белгийска фирма, която да поеме 300-400 човека от мъжката работна ръка".

Съкращенията на миньорите започват от 16 юли, казаха от Бюрото по труда.

Общинската управа на Бобов дол е категорично против съкращенията и ликвидирането на отрасъла, каза бившият заместник-кмет и бивш общински съветник, сега говорител на Общината Валери Радлев.

"Още през 2000 година правителството на Иван Костов прие програма за техническа ликвидация, консервация и ликвидация на подземния въгледобив. Беше ясно, че предстои закриване на минната промишленост в България. Това, което трябваше да направят всички кметове на Бобов дол, е да се иска от правителството държавата да се намеси, като осигури преки инвестиции в районите, общините, където има минна промишленост".

Акцент в днешната среща ще се постави на бъдещето на миньорите, много от които са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места, уточняват от пресцентъра на омбудсмана.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени