Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански съд върна в България дете, задържано неправомерно от майката

Адвокат Йорданка Бекирска участва в процедурата пред испанския съд за връщане на детето.
Снимка: БНР

Испански съд постанови да бъде върнато в България дете, което е било неправомерно задържано от майката. Съдът се позова на нормите на Хагската конвенция. Така след година раздяла бащата и детето вече са заедно. Част от делото беше и българският адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията "Български адвокати за правата на човека".

Бащата от разделеното семейство е очаквал да се срещне с детето си през първия уикенд на септември 2017 година по силата на съдебно решение. Когато не е открил майката и детето в селото, в което са живеели и е научил, че са се преместили в Испания, се е обърнал към адвокатската организация.

Процедурата за връщането на детето е в ход от миналата есен насам. Казусът е бил прецедент за съда в испанския град.

Имахме данни, че детето се намира Памплона и локализирането не отне много време, въпреки че подаденият от майката адрес беше фиктивен, обясни адвокат Бекирска в интервю за предаването "Преди всички". Издирването е било концентрирано само в Памплона. "Укриването на майката беше в голям ущърб, от прокуратурата казаха, че тя буквално се е подигравала с тях и с властта", разказа юристът. 

Предстои правата на майката върху детето такива, каквито са били уредени от българските правораздавателни органи при раздялата на родителите, да бъдат преразгледани.

Много родители у нас след раздяла ползват детето като оръжие, за да с и отмъстят на бившия си партньор, обясни Йорданка Бекирска:

"Международните стандарти категорично казват, че детето трябва да излезе от този конфликт. То трябва да се постави пред него. Интересът на детето следва да бъде запазен".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!