Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският цирков артист №1 мечтае за академия и за стационарен цирк

Александър Балкански: Циркът е моят живот

Нека с желанието и трудолюбието си да направим живота по-красив, апелира академикът

| обновено на 11.06.18 в 13:04
4
Снимка: БГНЕС

В това издание на предаването „Кой кой е“ ви срещаме с един артист, роден на 8 август 1942 г. в Плевен. Почетен гражданин е на Ерусалим. Играл е три пъти в Ватикана пред папа Йоан Павел. Награден е със сребърна плоча на град Сиена, Италия – за най-добър акробатичен номер. Той е Александър Балкански.

На 24 май 2015 президентът на България Росен Плевнелиев му връчва медал "Св.Св. Кирил и Методий"- огърлие за 65 години циркова дейност.

Александър Балкански владее пет от седемте основни жанра в цирковото изкуство.

Днес е най-популярният български цирков артист на петте континента, притежател на повечето държавни и световни награди в областта на цирково изкуство в България. Човек, преживял най-големите успехи на нашия цирк, когато в Русия поглеждат на българите с други очи. Но и тежки времена, като днешните, в които циркът е оставен на самоиздръжка и без животни. От 1 януари 2015 година влиза в сила забраната за използване на диви животни в цирковите представления. Законът е приет още през 2008 година вследствие на общоевропейска инициатива, въпреки че в редица страни все още не са предприети никакви мерки.

Приносът на фамилията в цирковото изкуство започва преди 195 години. През далечната 1820 г. прадядото на Александър Балкански-баща основава цирк ”Джунтини“. 59 години по-късно създава стационари в Самара и Москва, които в последствие са преименувани на цирк ”Вирджиния”. През 1916 г. циркът е конфискуван.

Александър Балкански заедно със синовете си Александър и Николай през 2000 г. основават цирк "БАЛКАНСКИ".

В годината на създаването си Цирк "Балкански" започва да изнася спектакли в България. След това в Турция, Израел, отново Турция и се завръща в България. 

Незабравими спомени трупата има от гостуванията си през 1986,1993 и 2000 г. във Ватикана, където изнасят спектакли пред папата. Също така имат участия в спектакли пред английската, датската, шведската и холандската кралица.

Още за историята на цирка, равносметката за живота и мечтите на акад. Александър Балкански – чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна