Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три синдиката внасят колективна жалба до Съвета на Европа срещу България

| обновено на 11.06.18 в 15:00
Снимка: БГНЕС
Три синдиката ще внесат колективна жалба до Съвета на Европа срещу България. КНСБ, КТ "Подкрепа" и Европейската конфедерация на профсъюзите смятат, че е нарушено правото на колективно договаряне на държавните служители. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при представянето на годишния доклад на синдиката за нарушаване на трудовите права.
"Хората започват да си търсят правата все по-активно. Това е нашата силна амбиция - да продължаваме да го правим, така че всеки един да негодува, когато му нарушават правата и да търси с кого да ги защити. Ако синдикатите не могат, ако няма синдикатите, има контролни органи, има други възможности, но нетърпимостта към нарушението на правата е другата ни цел".
Документът ще бъде обсъден от парламентарната социална комисия.
Увеличава се броят на забавените заплати в страната. В сравнение с 2016 година, през миналата година те са със 7 милиона лева повече - над 28 милиона. Това е също една от констатациите в годишния доклад на КНСБ за нарушения на трудовите права. Продължават случаите на работа без сключени трудови договори, както и нарушения, свързани с колективното договаряне.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи конкретни сигнали за нарушения. Един от драстичните случаи е в предприятие от Петрич: "Ден, след като е обявила работничката, че е бременна, тя е съкратена".
Раздел в доклада е посветен на нарушения, свързани с неплащане на заплатите. Националният секретар на синдиката Величка Микова каза:
"През по-голямата си част нарушенията се свързват с неприлагане на разпоредбата на Кодекса на труда, според която работодателят е длъжен да гарантира поне 60 на сто от трудовото възнаграждение на работника или служителя, но не по-малко от минималната работна заплата".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени