Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на италианските акции и облигации след потвърждаване на ангажимента на новото правителство към еврото

В понеделник италианските акции и държавни облигации бележат добро възходящо движение, след като икономическият министър Джовани Триа заяви, че новото правителство на Апенините остава ангажирано към еврото и еврозоната.

"Позицията на правителството е ясна и единодушна. Няма никаква дискусия относно напускането на еврото и еврозоната. Правителството е решено да предотврати каквито и да било извънредни пазарни условия, които биха довели до напускане на еврото", посочи Джовани Триа в неделно интервю за уебсайта на италианския ежедневник Corriere della Sera.

Италианският министър също така отбеляза, че правителството има за цел да повиши икономически растеж благодарение на структурни реформи, а не посредством увеличаване на бюджетния дефицит (на държавните разходи) и подчерта, че ще провежда политика на финансова стабилност и намаляване на държавния дълг през тази и през следващата година.

Това негово изказване сякаш разсея страховете, че новото италианско коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига" ще провежда евроскептична политика, която дори може да включва отказ от единната европейска валута.

Ангажимента на Джовани Триа за оставане на страната в еврозоната доведе до солиден ръст на фондовата борса в Милано и най-вече на банковите акции, като и до подновяване на инвеститорския интерес към италианските облигации, което доведе до поскъпването им и до спад на тяхната доходност.

Италианският фондов индекс FTSE MIB нарасна с над 2% в началото на днешната търговия, заличавайки петъчен спад от 1,9 на сто. Акциите на най-големите банки в страната - UniCredit, Banco BPM и Intesa Sanpaolo поскъпват с между 4,16% и 4,7% благодарение и на рязкото понижение на доходността на държавните облигации на третата по сила икономика в еврозоната, тъй като местните банки са и най-големите притежатели на италиански дълг.

Плановете на новото правителство да намали нивата на дълга и да остане вярно на еврото водят до силен ръст на цените на италиански облигации и респективно до спад на тяхната доходност. Доходността на двегодишните облигации се срина с 50 базисни пункта (с цели 0,5%) към 1,16% преди да стабилизира около 1,3%, докато доходността на 10-годишните книжа - с 26 пункта към 2,84%. Има свиване и на лихвения спред между 10-годишните книжа на Италия и Германия към 240 базисни пункта от 268 пункта в края на петъчната търговия.

Позитивната настройка по отношение на италианските капиталови пазари допринася за известно възходящо движение и на останалите европейски фондови борси. Общият европейски индекс Stoxx Euro 600 се повиши с 0,42%, заличавайки петъчен спад от 0,2% и голям част от седмичното понижение от 0,5 на сто. Германският индекс DAX 30 нараства с 0,55%, френският CAC 40 - с 0,15%, а британският FTSE100 - с 0,7%.

Инвеститорите обаче остават притеснени от отминалата среща на Г-7 и последвалото оттегляне на Доналд Тръмп от съвместното комюнике на лидерите на индустриално развитите държави, като в същото време те насочват вниманието си към предстоящата безпрецедентна среща на президента на САЩ със севернокорейския лидери Ким Чен-ун.

Извън геополитиката, участниците на световните капиталови пазари са в напрегнато очакване и на тазседмичните заседания на Федералния резерв и на Европейската централна банка. От една страна, всички анализатори, икономисти и търговци са убедени, че Фед ще повиши за втори път от началото на годината основната федерална фондова лихва и може да сигнализира за още едно, или дори две повишения до края на 2018 година. От друга страна, коментарите на редица членове на ЕЦБ по-рано този месец и по-специално на главния икономист на банката Петер Прает, засилиха очакванията, че през настоящата седмица централната банка може да обяви план за отказ до края на годината от мащабната ѝ програма за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!