Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алпинистите Младен Данков и Румен Радев се отправят към Гашербрум II

Те ще катерят пакистанския осемхилядник в експедиция от словаци, американец и перуанка

Гашербрум II
Снимка: varhove.com


След броени дни в рамките на международна експедиция двама български алпинисти потеглят към 8-хилядния връх Гашербрум II в планината Каракорум в Пакистан. Те ще атакуват пакистанския осемхилядник заедно с трима словаци, американец и перуанка.

За 46-годишния Младен Данков това ще бъде трети опит за изкачване на връх с подобна височина. Данков ще се отправи към Гашербрум заедно с 49-годишния съименник на президента Румен Радев.

Преди това Младен Данков е участвал в експедиции до осемхилядниците Чо Ойо и Броуд Пик. Тогава обаче е бил възпрепятстван от здравословен проблем. "Поставил съм си за цел да изкача един осемхилядник, не искам да задълбавам. На Чо Ойо по-нисичко - спал съм на първи лагер на 6 400, докато на Броуд пик с Боян (Петров - бел. ред.) спахме на 7 300." Бил е на Хан Тенгри в Казахстан, висок почти 7 хиляди метра. Като катерач Данков има зад гърба си успешно изкачени едни от най-емблематичните и красиви стени в света. От всички фактори по високите върхове най-притеснителна за него остава адаптацията към голямата височина. 

Най-опасен по маршрута до Гашербрум II е ледникът между Базовия лагер и първия височинен лагер, по който има много цепнатини, разказва Младен Данков. 

Двамата с Румен Радев ще направят опит да изкачат Гашербрум II без допълнителен изкуствен кислород и без помощта на шерпи, защото смятат, че това е най-чистият стил и е най-честно. Готвят се за експедицията от миналата година. Трагедията с Боян Петров не ги отказва от плановете, защото в алпинизма всеки е наясно с риска и го приема.

"Правя го, и аз не мога на 100% да си обясня защо. Влече ме. Много е красиво. Приключение е. Предизвикателство", обясни катерачът. Алпинизмът и катеренето стават все по-популярни, но според Данков това е опасно:

"В един момент както помага да се популяризира и да тръгнат хората в планината за здраве, в следващия момент някои могат леко да се понапрегнат: "Този беше там. Хайде и аз ще отида!" Гледал съм много клипчета - снимат с едни екшън камери... Нещата на мен лично не ми стоят много безопасно. Всичко трябва да е разумно."

Експедицията на Данков и Радев започва на 18 юни. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна