Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Ако има увеличение в цените на храните и услугите заради горивата, то ще е минимално

Мартин Владимиров
Снимка: http://www.csd.bg

Цените на горивата у нас поскъпнаха осезаемо само в рамките на месец. По традиция те се увеличават в началото на летния сезон, но справката, която направиха медии, показва че разликата е с 20 до 30 стотинки за литър спрямо миналата година.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров коментира, че икономическата обосновка на това поскъпване се крие в рязкото поскъпване на суровия петрол на световните пазари, санкциите върху Иран и кризата във Венецуела:

„Скокът в цените на горивата даже се забави повече, отколкото обикновено се забавя в България. Наистина, гражданите са прави, че промяната нагоре е много по-рязка и по-бърза, отколкото промяната надолу. Причините за това са две. Едната е, че в бранша в целия свят забавянето на цената надолу се дължи на желанието да се извлекат максимални печалби. В България пазарът не е много конкурентен, което позволява на основните доставчици на крайни клиенти да държат един по-висок марж за по-дълго време“.

Областите Монтана, Враца и Ловеч са сред първенците по най-скъп бензин и дизел макар да не са с регионите с най-голямо потребление. Анализаторът коментира, че два фактора определят цените у нас – конкуренцията от по-малки снабдители на местно ниво и трафикът на автомобили:

„Вероятно причината е в структурата на пазара. Разбира се, не трябва да говорим популистки и да казваме, че няма никакви малки играчи, но те са притиснати до стената заради изключително високата административна тежест и всякакви други изисквания“.

Поскъпването на горивата ще се отрази и върху другите стоки особено в хранително-вкусовата промишленост и в транспортния сектор, но Владимиров не очаква рязък скок на цените в тях:

„Спекулира се с това много често. Няма да се учудя, ако банковите организации излязат със становище, че и сега това ще доведе до увеличение на цените. Разбира се, те са афектирани, защото техните разходи нарастват, но тъй като търсенето е еластично в тези сектори, те не могат да си позволят цялото увеличение в цената на горивото да се прехвърли върху крайните цени на стоките. Очаквам да е доста по-минимално увеличението, ако изобщо има такова“.

„Високите цени на суровия петрол стимулират производството на шистов петрол в Съединените щати и този добив реално може да понижи цената, която да се върне в рамките на 60-70 долара, която беше устойчива в продължение на половин година“.

"Ако Венецуела изпадне в гражданска война или САЩ обявят война на Иран, е възможно цените да се повишат до около 100 долара за барел", коментира още експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!