Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската композиторка Валентина Биган: Песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев
Снимка: МС

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев. Това не е първият мемориал в Киев, свързан с България. 

Поетесата, композитор и общественик Валентина Биган подкрепя идеята на Градския съвет на Киев да кръсти площад на името Димитър Пешев, който има ключова роля в спасяването на българските евреи. Биган се мотивира с това, че той е светла фигура в мрачни времена и второ, защото България е важна част от живота ѝ:

"Запознанството ми с България датира от международен детски лагер в Германия. Баща ми беше военен, там служеше. И когато през 1961-ва Юрий Гагарин литна в Космоса, от 120 националности първи ни поздравиха българите. Татко донесе снимки на Гагарин и аз размених някои от тях за български сувенири. После се върнах в Киев, започна учебната година и трябваше да напиша съчинение на тема "Как прекарах ваканцията". Написах, че вече имам най-добра приятелка и тя е от България. Съчинението ми беше на първо място в цялото училище." 

Кметът на Киев Виталий Кличко също подчертава, че там страната ни има много приятели. Обръща специално внимание и на българската общност в Украйна:

"В нашия град живеят хора от различни националности и вероизповедания. Много е важно да сме толерантни, да се уважаваме и да съдим един за друг преди всичко по човешките си качества. В Киев, а и в цяла Украйна живеят и много българи. С голямо уважение се отнасяме към традиците на всички общности, включително българската."

Юрий Иванович Седых, бивш военен и журналист, оглавява обществена организация за приятелство с България. Подчертава, че освен мемориала на Димитър Пешев, в Киев има и други паметници на нашите герои:

"В Киев това не е първото знаково място, което обединява нашите народи с обща памет за събитията от историята. Имаме и паметник на Капитан Петко войвода. Освен това сме издигнали и мемориал за героите от Освободителната война, белязала края на петвековното Османско иго, в което вие, българите, сте успели да запазите не само вярата, но и езика си. Такива символи потвърждават вековната дружба между нашите братски народи, помагат ни да запазим историческата си памет." композиторката Валентина Биган

Нито Юрий Седых, нито Валентина Биган приемат да навлизаме по-дълбоко в темата за конфликта в Източна Украйна. Смятат, че по въпроса се говори твърде много и често – безотговорно. Убедени са, че това трябва да се прави изключително внимателно.   

"Организирам музикални фестивали и призовавам младите да не залагат на агресията. Пиша много за мира и се старая да убедя хората, че трябва да помним и ценим своето минало, но също и да уважаваме паметта и стремежите и на другите народи", казва Валентина Биган. И с тъга признава: "Какво се оказва – че песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална..."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна