Украинската композиторка Валентина Биган: Песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев
Снимка: МС

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев. Това не е първият мемориал в Киев, свързан с България. 

Поетесата, композитор и общественик Валентина Биган подкрепя идеята на Градския съвет на Киев да кръсти площад на името Димитър Пешев, който има ключова роля в спасяването на българските евреи. Биган се мотивира с това, че той е светла фигура в мрачни времена и второ, защото България е важна част от живота ѝ:

"Запознанството ми с България датира от международен детски лагер в Германия. Баща ми беше военен, там служеше. И когато през 1961-ва Юрий Гагарин литна в Космоса, от 120 националности първи ни поздравиха българите. Татко донесе снимки на Гагарин и аз размених някои от тях за български сувенири. После се върнах в Киев, започна учебната година и трябваше да напиша съчинение на тема "Как прекарах ваканцията". Написах, че вече имам най-добра приятелка и тя е от България. Съчинението ми беше на първо място в цялото училище." 

Кметът на Киев Виталий Кличко също подчертава, че там страната ни има много приятели. Обръща специално внимание и на българската общност в Украйна:

"В нашия град живеят хора от различни националности и вероизповедания. Много е важно да сме толерантни, да се уважаваме и да съдим един за друг преди всичко по човешките си качества. В Киев, а и в цяла Украйна живеят и много българи. С голямо уважение се отнасяме към традиците на всички общности, включително българската."

Юрий Иванович Седых, бивш военен и журналист, оглавява обществена организация за приятелство с България. Подчертава, че освен мемориала на Димитър Пешев, в Киев има и други паметници на нашите герои:

"В Киев това не е първото знаково място, което обединява нашите народи с обща памет за събитията от историята. Имаме и паметник на Капитан Петко войвода. Освен това сме издигнали и мемориал за героите от Освободителната война, белязала края на петвековното Османско иго, в което вие, българите, сте успели да запазите не само вярата, но и езика си. Такива символи потвърждават вековната дружба между нашите братски народи, помагат ни да запазим историческата си памет." композиторката Валентина Биган

Нито Юрий Седых, нито Валентина Биган приемат да навлизаме по-дълбоко в темата за конфликта в Източна Украйна. Смятат, че по въпроса се говори твърде много и често – безотговорно. Убедени са, че това трябва да се прави изключително внимателно.   

"Организирам музикални фестивали и призовавам младите да не залагат на агресията. Пиша много за мира и се старая да убедя хората, че трябва да помним и ценим своето минало, но също и да уважаваме паметта и стремежите и на другите народи", казва Валентина Биган. И с тъга признава: "Какво се оказва – че песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална..."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Сцена от „Вълшебната флейта“, постановка на Националната опера в Амстердам.

Моцартовият шедьовър „Вълшебната флейта“ – две абсолютно различни версии в Амстердам и Брюксел

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия – Милен Венков, споделя впечатленията си от началото на новия сезон в Националната опера в Амстердам и Кралския театър „Ла Моне“ в Брюксел. Двата екипа са избрали „лебедова песен“ – последната творба на Волфганг Амадеус Моцарт от жанра на операта. Красивата приказка „Вълшебната флейта“ в последните..

публикувано на 21.10.18 в 12:05
Волфганг Мутшпил

Волфганг Мутшпил е с китарата в Буенос Айрес, а Якоб Бро, Томас Морган и Джоей Барон - в Копенхаген

Слънчев джаз+ продължава излъчването на откъси от новите продукции на едни от лидерите на афро-кубинския и южно-средиземноморския джаз - Омар Соса (в дуо с Илян Канисарес), Лионел Луек и Дафер Юсеф. Цялостно слушане на албумите им в кураторските плейлисти в Бинар. Разходка из Буенос Айрес с Волфганг Мутшпил и Копенхаген с Якоб Бро и Джоей..

публикувано на 21.10.18 в 07:20
Саможертвата на Иван Сусанин, картина на Константин Маковски

90 години от рождението на Иван Маринов

Иван Маринов - диригентът, композиторът, педагогът, човекът! На 17 октомври той щеше да навърши 90 години, на него посвещаваме съботната вечер. По подобие на емблематичните имена в българската култура и Иван Маринов оставя след себе си многобройни записи на симфонични и оперни творби, спомени от срещи с велики личности от световния музикален и..

публикувано на 20.10.18 в 07:30

Атанас Кръстев - успехът е човек да е щастлив

В късната петъчна вечер на 19 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Атанас Кръстев. Продължавайки професионалния път на семейството си, Атанас Кръстев се изявява на концертната сцена от 6 годишен. Възпитаник е на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Националната музикална академия „Панчо Владигеров”, през 2011..

публикувано на 19.10.18 в 16:25

Иван Сусанин (Живот за царя) - Опера в 4 действия (5 картини) с пролог и епилог

Музика: Михаил Глинка Либрето : барон Георгий фон Розен, редакция Сергей Городецки Първо изпълнение : 9 декември 1836 г., Санкт Петербург Първо изпълнение в България: 27 ноември 1940 г., София Място и време на действието : Русия, с. Домнино, Москва и Полша, от есента на 1612 г. до зимата на 1613 г. Действащи лица: Иван Сусанин, селянин..

публикувано на 19.10.18 в 15:57

Станислав Пандин - Траша: С творческия хаос се разбираме чудесно

Какво би излязло от хлапе, което на 11 години отива със сестра си до ЦУМ, за да си купи китара? Най-вероятно то става музикант. Станислав Пандин, по-известен като Траша, днес работи в Държавната агенция за закрила на детето и преподава в Софийския университет. В продължение на 13 години е училищен психолог, а с адвокат Йордан Костов..

публикувано на 19.10.18 в 12:10

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят. В него талантливият басист си сътрудничи отново с добър, стар приятел  - пианиста Кийт Джарет . С..

публикувано на 19.10.18 в 10:25