Украинската композиторка Валентина Биган: Песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев
Снимка: МС

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев. Това не е първият мемориал в Киев, свързан с България. 

Поетесата, композитор и общественик Валентина Биган подкрепя идеята на Градския съвет на Киев да кръсти площад на името Димитър Пешев, който има ключова роля в спасяването на българските евреи. Биган се мотивира с това, че той е светла фигура в мрачни времена и второ, защото България е важна част от живота ѝ:

"Запознанството ми с България датира от международен детски лагер в Германия. Баща ми беше военен, там служеше. И когато през 1961-ва Юрий Гагарин литна в Космоса, от 120 националности първи ни поздравиха българите. Татко донесе снимки на Гагарин и аз размених някои от тях за български сувенири. После се върнах в Киев, започна учебната година и трябваше да напиша съчинение на тема "Как прекарах ваканцията". Написах, че вече имам най-добра приятелка и тя е от България. Съчинението ми беше на първо място в цялото училище." 

Кметът на Киев Виталий Кличко също подчертава, че там страната ни има много приятели. Обръща специално внимание и на българската общност в Украйна:

"В нашия град живеят хора от различни националности и вероизповедания. Много е важно да сме толерантни, да се уважаваме и да съдим един за друг преди всичко по човешките си качества. В Киев, а и в цяла Украйна живеят и много българи. С голямо уважение се отнасяме към традиците на всички общности, включително българската."

Юрий Иванович Седых, бивш военен и журналист, оглавява обществена организация за приятелство с България. Подчертава, че освен мемориала на Димитър Пешев, в Киев има и други паметници на нашите герои:

"В Киев това не е първото знаково място, което обединява нашите народи с обща памет за събитията от историята. Имаме и паметник на Капитан Петко войвода. Освен това сме издигнали и мемориал за героите от Освободителната война, белязала края на петвековното Османско иго, в което вие, българите, сте успели да запазите не само вярата, но и езика си. Такива символи потвърждават вековната дружба между нашите братски народи, помагат ни да запазим историческата си памет." композиторката Валентина Биган

Нито Юрий Седых, нито Валентина Биган приемат да навлизаме по-дълбоко в темата за конфликта в Източна Украйна. Смятат, че по въпроса се говори твърде много и често – безотговорно. Убедени са, че това трябва да се прави изключително внимателно.   

"Организирам музикални фестивали и призовавам младите да не залагат на агресията. Пиша много за мира и се старая да убедя хората, че трябва да помним и ценим своето минало, но също и да уважаваме паметта и стремежите и на другите народи", казва Валентина Биган. И с тъга признава: "Какво се оказва – че песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална..."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията

С духа на Русе

Русенският фестивален оркестър в поредица от няколко години е не само местен акцент в богатата винаги на събития програма на Международния музикален фестивал (ММД) в Русе, но и внася своята наистина несравнима атмосфера на ентусиазъм, радост и удоволствие от музицирането. А оркестърът в някакъв смисъл е международен, ако се смятат държавите и..

публикувано на 18.06.18 в 16:05
Столичани и гости на София наблюдават концертите на Радио парк фест

Хиляди столичани аплодираха Радио парк фест

Хиляди столичани посрещнаха символично лятото, аплодирайки музикантите, които участваха във втория пореден Радио парк фест, състоял се на 15, 16 и 17 юни на Голямата поляна в Южния Парк в София. Събитието бе организирано от БНР с подкрепата на Столична община. Девет групи свириха на открито, а софиянци и гости участваха активно в..

публикувано на 18.06.18 в 15:28

Всички обичат Jeremy?

За по-малко от 4 години Jeremy? се превърнаха в една от най-ярките български рок   групи. Пеят само на английски, но го правят наистина добре. Имат почитатели (и заклети фенове) навсякъде - и сред по-интелектуално и музикантски настроените, и сред тези, които просто обичат алтернативния модерен рок. Именно Jeremy? закриха второто издание на..

обновено на 18.06.18 в 15:09

Концерти и семинари на „Гундеча Брадърс“ – съвременни носители на древна традиция

На 19 юни в столичната зала „България“ е концертът на „Гундеча Брадърс“, видни представители на дхрупад – най-древния стил индийска класическа музика, достигнал до наши дни и съхранен в оригиналния си вид. Двамата известни певци Умакант и Рамакант Гундеча са надарени с красиви и силни гласове. Благодарение на своето образование те са развили..

публикувано на 18.06.18 в 13:13

След повече от 25 години Малеровата “симфония на хилядата” ще звучи в НДК

Симфония №8 на Густав Малер ще прозвучи на 27 юни в Зала 1 на НДК . Музикалното произведение е създадено за оркестър, хор и солисти, и затова е наричано “симфония на хилядата”. Осмата симфония на Малер е в Топ 10 на най-великите симфонии в класацията, изготвена от BBC, но поради огромния мащаб и участници в България не се изпълнява често. (За..

публикувано на 18.06.18 в 11:09

На гости на оперния фестивал "Барток Плюс" в Мишколц

Мишколц е много интересен град. Бих го сравнила със Созопол по времето на Аполония. Целият град живее в атмосферата на фестивала. Навсякъде, по всяко време се случва нещо артистично. По традиция фестивалът се открива с голямо празнично шествие из града, водено от мажоретки и духов оркестър. Следват огромни кукли на конци, в ролите на които дефилират..

публикувано на 17.06.18 в 16:28

Достоен завършек на учебната година обещава доцент Етиен Леви

На 18 юни предстои дипломен спектакъл на студентите от департамент „Моден дизайн и облекло” към Нов български университет. Шоуто е сътворено заедно с департамент „Музика, поп, рок и джаз пеене” на НБУ, където преподава доцент Етиен Леви – научи „Артефир”. Заедно с колегите си доц. Лени Тодорова, Дора Момекова, Яна Дворецка и Таня Георгиева, обичаният..

публикувано на 17.06.18 в 12:35