Украинската композиторка Валентина Биган: Песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев
Снимка: МС

Наскоро в украинската столица беше тържествено открита паметна плоча на площада, носещ името на Димитър Пешев. Това не е първият мемориал в Киев, свързан с България. 

Поетесата, композитор и общественик Валентина Биган подкрепя идеята на Градския съвет на Киев да кръсти площад на името Димитър Пешев, който има ключова роля в спасяването на българските евреи. Биган се мотивира с това, че той е светла фигура в мрачни времена и второ, защото България е важна част от живота ѝ:

"Запознанството ми с България датира от международен детски лагер в Германия. Баща ми беше военен, там служеше. И когато през 1961-ва Юрий Гагарин литна в Космоса, от 120 националности първи ни поздравиха българите. Татко донесе снимки на Гагарин и аз размених някои от тях за български сувенири. После се върнах в Киев, започна учебната година и трябваше да напиша съчинение на тема "Как прекарах ваканцията". Написах, че вече имам най-добра приятелка и тя е от България. Съчинението ми беше на първо място в цялото училище." 

Кметът на Киев Виталий Кличко също подчертава, че там страната ни има много приятели. Обръща специално внимание и на българската общност в Украйна:

"В нашия град живеят хора от различни националности и вероизповедания. Много е важно да сме толерантни, да се уважаваме и да съдим един за друг преди всичко по човешките си качества. В Киев, а и в цяла Украйна живеят и много българи. С голямо уважение се отнасяме към традиците на всички общности, включително българската."

Юрий Иванович Седых, бивш военен и журналист, оглавява обществена организация за приятелство с България. Подчертава, че освен мемориала на Димитър Пешев, в Киев има и други паметници на нашите герои:

"В Киев това не е първото знаково място, което обединява нашите народи с обща памет за събитията от историята. Имаме и паметник на Капитан Петко войвода. Освен това сме издигнали и мемориал за героите от Освободителната война, белязала края на петвековното Османско иго, в което вие, българите, сте успели да запазите не само вярата, но и езика си. Такива символи потвърждават вековната дружба между нашите братски народи, помагат ни да запазим историческата си памет." композиторката Валентина Биган

Нито Юрий Седых, нито Валентина Биган приемат да навлизаме по-дълбоко в темата за конфликта в Източна Украйна. Смятат, че по въпроса се говори твърде много и често – безотговорно. Убедени са, че това трябва да се прави изключително внимателно.   

"Организирам музикални фестивали и призовавам младите да не залагат на агресията. Пиша много за мира и се старая да убедя хората, че трябва да помним и ценим своето минало, но също и да уважаваме паметта и стремежите и на другите народи", казва Валентина Биган. И с тъга признава: "Какво се оказва – че песента ми "Войната свърши отдавна" в момента не е актуална..."

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Петър Дундаков

Петър Дундаков за европейското турне с Мистерията на българските гласове и Лиза Джерар

Само преди година съвместният проект на Петър Дундаков с Мистерията на българските гласове и Лизa Джерар от  Dead Can Dance препълни първо зала "България", а след това и Античния театър в Пловдив. През май тази година пък беше световната премиера на албума им BooCheeMish , издаден от Шуберт Пъблишинг. В сутрешното ни "Радиокафе" разговаряме с..

публикувано на 15.08.18 в 14:38
Фонтаните на площад

Класика на площада за Деня на Варна

Варна отбелязва своя официален празник на 15 август - на големия християнски празник Успение Богородично. По традиция Оркестърът на Варненската опера ще изнесе празничен концерт на площад "Независимост" в цетъра на града, а за трета поредна година е поканен да дирижира Мартин Пантелеев. "Любимата Варна е изключителен град с изключително музикална..

публикувано на 15.08.18 в 11:35

„Българщици“ – уникална среща с неизвестни старинни песни

Преди няколко месеца излезе от печат сборникът „Българщици“, събрал 672 непубликувани народни песни от архива на Коста Колев. Известният акордеонист, композитор и диригент напусна този свят през 2010-а на 89-годишна възраст. Остави хиляди обработки на фолклорни образци, авторски творби в народен стил, музика към танцови постановки… Десетилетия..

публикувано на 15.08.18 в 09:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2018 година

16 август 3.00 часа - Клод Жозеф Руже дьо Лил (1760-1836), Дитирамбичен химн за заговора на Робеспиер и революцията от девети термидор, Париж, 1794. 3.04 часа - Ян Ладислав Дусек (1760-1812), Страданията на френската кралица, Лондон, 1793. 3.17 часа - Етиен Меюл (1763-1817), Песен на тръгване, Париж, 1794. 3.21 часа - Андре-Ернест-Модест Гретри,..

публикувано на 15.08.18 в 09:00
Big Sexy Noise

Нечестивото трио Big Sexy Noise на Лидия Лънч в Първо студио на БНР

Летният сезон приключва преждевременно за фестивала „Аларма Пънк Джаз“  на 27 август (последния понеделник на месеца) с концерт-рецитал на Нечестивата Троица Big Sexy Noise , включваща легендите Лидия Лънч (вокали), Джеймс Джонстън (китари) и Йън Уайт (барабани). Последните двама, както се сещате, са същите онези от лондонската пост-пънк дружинка..

публикувано на 14.08.18 в 19:05
Операта в Сидни, Австралия

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари

Музиканти поставиха рекорд за най-голям състав с електрически китари на фестивал в Сидни, съобщи БТА, като цитира ЮПИ. Фестивалът на китарата предостави доказателства - видеозаписи и снимки, че са се събрали повече музиканти с електрически китари, отколкото при предишния рекорд с 368 души, поставен в Индия през 2013 г. Те са се надявали да..

публикувано на 14.08.18 в 13:45

Пътеводител на фестивалния стопаджия – „Огънят на Орфей“ в Разлог

За 12 път това лято творци се събират в Разлог, за да обогатят познанията си, да обменят опит и да посвирят заедно. Първоначално идеята за лятна академия за изкуство, осъществена от Евгения Тагарева, се развива в с. Широка Лъка. От шест години домакин на майсторските класове е град Разлог, който предлага повече места за работа и концертни зали. „На..

публикувано на 14.08.18 в 10:05