Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишната среща на групата „Билдерберг“ като военен съвет

Протести, съпътстващи годишната среща на групата „Билдерберг“ през 2016 г. в германския град Дрезден.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази година срещата на групата „Билдерберг“, е военен съвет пише в. „Гардиън“. В дневния ред на елитния западен клуб бяха Русия и Иран, а сред поканените – шефът на НАТО, германският военен министър и директорът на френското разузнаване (DGSE).

Към тях в италианския град Торино се присъединиха учени стратези и военни теоретици, но за страните, които се намират в горещи геополитически зони, на разговорите нямаше нищо теоретично. Не е теория, когато премиерите на Естония и Сърбия обсъждат Русия или турският вицепремиер говори за Иран.

Най ясният признак, че е ставало дума за някои от конфликтите със значимо участие на САЩ е присъствието на топ военния спец на Пентагона Джеймс Ейч Бейкър. Той е експерт по тенденциите във военното дело, а няма по-гореща тема в тази област от изкуствения интелект (ИИ). Билдербергите отделиха цяло заседание за ИИ тази година и поканиха военния теоретик Майкъл Хороуиц, който пише просторно за вероятните последиците от използването му в бъдещите войни.

В работата на годишната среща се включиха 131 участници от 23 страни. Детайли за разговорите на Билдербергите, които някои привърженици на конспиративните теории наричат световно правителство в сянка, все още няма. В клуба, който обединява представители на Северна Америка и Европа, действа правилото на влиятелната британска неправителствена организация „Чатъм хаус“ – участниците могат да използват споделената информация, без да посочват източника ѝ.

Тази година в дневния ред бяха следните теми: популизмът в Европа; предизвикателствата на неравенството;бъдещето на труда; изкуственият интелект; САЩ преди междинните избори; Свободната търговия, световното водачество на САЩ; Русия; квантовите изчисления и компютри; Саудитска Арабия и Иран; Светът на „постистината“; текущи събития.

А сред по-известните поканени бяха бившият държавен секретар Хенри Кисинджър, който е доайен на Билдербергите, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, премиерите на Холандия – Марк Рюте, на Белгия – Шарл Мишел, на Сърбия - Ана Бърнабич, на Естония – Юрий Ратас, вицепремиерите на Испания – Сорая Саенс де Сантамария и на Турция - Мехмет Шимшек, лидерът на гръцката опозиционна „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.

На срещата от 7 до 10 юни в Торино значимо бе присъствието на банкери, но и на компании от информационните технологии и отбранителната индустрия.

Експертът Хороуиц написа само преди няколко седмици, цитирайки думи на руския президент Владимир Путин от 2017 г.: „Изкуственият интелект е бъдещето не само на Русия, но и на цялото човечество. Който стане лидер в тази сфера, ще управлява света“.

Той посочи още, че „Китай, Руси и други правят значителни инвестиции в ИИ, за да увеличат относителните си военни възможности“, защото това предоставя „възможност да наруши превъзходството на САЩ“. А американското световно лидерство е сред темите на срещата.

Притеснението на Белия дом, най-вече от Китай може би, се показва от изпращането на Матю Търпин – директор за Китай в Съвета за национална сигурност. А още през 2005 г. Кисинджър бе посочил, че възходът на Китай ще доведе до „значимо пренареждане на международната система“.

Но преместването на световния център на тежест от Америка към Китай е концепция, възникнала преди значимото напоследък развитие на ИИ, което изпълнителният директор на „Гугъл“ неотдавна описа като по-значимо за човечеството от „електричеството или огъня“.

Че тази тема е важна за групата „Билдерберг“ говори поканата към директора на лабораторията на „Гугъл“ за квантов изкуствен интелект Хартмут Невън, както и експертът от друг проект на „Гугъл“ за ИИ – „Дийпмайнд“, Демис Хасабис.

Сред представителите на отбранителната индустрия бяха Маркус Валенберг – президент на шведската „Сааб“, която прави изтребители, Джампиеро Масоло – президент на италианската „Финкантиери“, произвеждаща изтребители, както и шефът на „Еърбъс“ Томас Ендерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна