Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Недостигът на учители по математика, физика и химия ще се увеличи

Снимка: БГНЕС

Недостигът на учители по математика, физика и химия ще се увеличи, прогнозира просветният министър Красимир Вълчев. Той участва в  конференцията “Образование и труд - локални проблеми, глобални решения”, организирана от вестник "24 часа" и бизнеса. Според Вълчев, ниският престиж на професионалното образование у нас е незаслужен, тъй като професиите, които го изискват, са по-добре платени от останалите.

Професиите, които изискват техническо образование, ще са по-добре платени и занапред, а просветното министерство полага всички усилия да ги представи в атрактивна за учениците светлина, обясни министър Вълчев:

"Това, което обмисляме заедно с работодателите, е да разработим програма за посещения на предприятия от страна на учениците, най-вече в прогимназиален етап, тогава, когато е кариерното ориентиране".

Проф. Николай Вълканов, заместник-председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, подчерта водещата роля на бизнеса в системата на професионалното образование и даде пример:

"В Минно-геоложкия университет член на настоятелството са водещите в бизнеса фирми и там те участват, за да дават - да дават средства, да осигуряват зали, техника, да дават стипендии, да осигуряват много важно - стажантските програми".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени