Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словенският режисьор Йерней Лоренци с постановка за Орфей в Народния театър

Тази седмица предаването “Радиоприемница” гостува на Народен театър “Иван Вазов”. В момента там тече усилена подготовка за “Театър пред театъра”, чието второ издание включва девет спектакъла под звездите на нощна София и ще се проведе от 30 юни до 8 юли. През настоящата седмица в предаването ще стане дума за всеки от тези спектакли в срещи с актьорите и режисьорите на постановките.

Основната задача на изкуството е да въздейства върху хората, каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин. Като директор той вече знае по-сериозните стъпки в театъра за следващите два сезона и половина. Двама чужденци ще поставят пиеси в Народния театър. От есента на 2019 г. още отсега е ясно, че ще режисира Йерней Лоренци, познат на българската публика със спектакъла “Илиада” в Сатиричен театър “Алеко Константинов”. В разговора с него за това върху какво би направил спектакъл, Лоренци е имал готови идеи, които не са върху конкретни текстове или драматургия, а в сферата на мита, сагата, легендата. Аз успях да го убедя, като моето желание беше да направи един спектакъл за Орфей”, разказа Донкин.
  
През следващия сезон ще има между 12 и 14 премиери в Народния театър. Започваме с “Един безумен ден - сватбата на Фигаро” на режисьора Михаил Петров, веднага след това Стоян Радев с пиесата “Опит за летене” на Йордан Радичков, следва Диана Добрева, която прави “Бащата на Зелер” с актьора Владимир Пенев. На голяма сцена Деян Пройковски ще направи една пиеса на Душан Ковачевич с музика на Горан Брегович. След това ще бъде и премиерата на авторска постановка на Камен Донев. На камерна сцена ще работи режисьорът Явор Гърдев, който ще направи постановката “Наблюдатели” на Константин Илиев. Деян Донков заедно с Радина Кърджилова ще направи на камерна сцена “Любовникът” на Харолд Пинтер. Бина Харалампиева и Ивайло Христов ще поставят пиесата “Рибата”. На камерна сцена Юли Дачев ще направи спектакъла “Даскал” - моноспектакъл в памет на Велко Кънев, който сега ще бъде изпълнен от Стоян Пепеланов. Николай Урумов пък ще направи един текст на Стефан Цанев.

Концерт-спектакълът “България - земя благословена” ще даде начало на проекта “Театър пред театъра”, който е част от финала на българското европредседателство.
Идеята на този спектакъл е да се разкрият едни от най-красивите и вълнуващи текстове, истории, музикални фрагменти на нашата културна съкровищница, разказа режисьорът на концерт-спектакъла “България - земя благословена” Борис Радев, с който на 30 юни започва “Театър пред театъра”. Основна идея е талантът на хората, които се раждат на тази земя и неговите проявления. Да не забравяме, че от тракийските мистерии се пораждат всички визуални изкуства на нашата цивилизация, разказа Радев и допълни, че спектакълът минава от Античността до наши дни през многожанрови представяния на тази културна и просветна цялост. В спектакъла ще участват актьорите от Народния театър, начело с Георги Мамалев, Стоян Алексиев, Параскева Джукелова и други, както и солисти на балет “Арабеск”, танцьори от ансамбъл “Българе”, група “Багри”, хореограф е Ангелина Гавраилова, авторската музика е на Асен Аврамов.

Мариус Донкин /л/ и Борис РадевПрограмата на “Театър пред театъра” включва още на 1 и 2 юли представлението “Калигула” с актьора Деян Донков. На 3 юли е спектакълът “Госпожа министершата”, а на 4 и 5 юли е спектакълът “Животът е прекрасен” на режисьора Александър Морфов. На 6 юли в главната роля ще бъде Георги Мамалев в постановката “Сако от велур” на писателя Станислав Стратиев. На 7 юли е представлението “Швейк” на Театърът на армията. Ще има и "закрита премиера" на открито - импровизации върху пиесата “Опит за летене”, чиято премиера ще бъде в началото на октомври. Интересното е, че авторът на музиката Теодосий Спасов, ще участва в спектакъла със своя оркестър. 
Представленията ще бъдат със субтитри на английски език. Входът е свободен.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна