Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговската политика на Тръмп кара германците да бъдат по-големи песимисти за икономическото им бъдеще

Германците са станали по-песимистично настроени относно тяхното икономическо бъдеще, главно поради търговската политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, показват резултати от проучване на социологическия институт "Форса", цитирани от "Уолстрийт джърнъл".

От анкетираните по пръчка на телевизионните оператори RTL и n-tv германци, цели 43% очакват икономическите условия в страната да се влошат през следващите години, което е със 17 процентни пункта повече в сравнение с аналогично проучване, проведено през януари.

"Понастоящем икономическите очаквания на германците са най-песимистични за последните четири години", заяви ръководителят на института "Форса" Манфред Гюлнер.

Едва 18% от анкетираните очакват икономическата ситуация в Германия да се подобри, докато 39% не очакват съществена промяна.

Основна причина за влошаващите се оценки са критиките на Доналд Тръмп по отношение на големия търговския излишък на Германия и неговата заплаха да въведе наказателни митнически тарифи и за вноса на автомобили в САЩ, което ще навреди на германската автомобилна индустрия и на икономиката като цяло.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна