Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европейския потребителски център в София все още няма жалби от българите, останали блокирани на летище в Берлин

Игнат Арсенов
Снимка: личен архив


Все още няма подадени жалби в Европейския потребителски център в София от страна на българските граждани, които бяха блокирани на летище Шьонефелд в Берлин. В неделя, нискотарифният превозвач, с които е трябвало да пътуват, отмени полета. Част от сънародниците ни са решили сами да осигурят транспорта си, тъй като авиокомпанията може да осигури полет до България едва след няколко дни.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център обясни какво трябва да знаят пътниците в подобни ситуации.

„На момента трябва да предявят претенции към самия  превозвач за информация, още като настъпи инцидента с отмяната на полета. Веднага щом се приберат в България, да подадат жалба до превозвача, първо. Едва след неговия отговор, срокът за който е 6 седмици, ако не са доволни от този отговор, ще подадат жалба и до нас, така че тогава очакваме евентуални жалби по конкретния случай.

Самите пътници трябва да знаят, че още на място следва да претендират, при отменен полет, на първо място, за премаршрутиране и, ако това не ги устройва, да се откажат  да пътуват и да си получат парите за билета обратно“.

Проблеми с полетите се случват често изтъкна Арсенов. От около 2000 жалби, получени в центъра за миналата година, една трета са свързани с полети. Над 100 случая са били свързани с отменени полети. Основни причини за отмяната са непредвидени обстоятелства като стачки, технически проблеми  и лошо време:

"Сигналът за нередност пътниците следва да подават първо на мястото, където е станал инцидента, в случая – Берлин. Санкцията се налага по самото право на държавата, където е настъпил инцидента и съобразно обстоятелствата, както са преценени от компетентния орган. Пътниците трябва да знаят от момента, в който е настъпил инцидента, да пазят всички документи за разходи които правят и, след като се приберат, незабавно да подадат жалба до превозвача“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна