Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея прие да работи за пълна денуклеаризация на полуострова срещу US гаранции

| обновено на 12.06.18 в 15:02
4
Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписват съвместния документ след срещата си в Сингапур.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун подписаха днес в Сингапур важен документ, в който поемат ангажимент да работят „за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“, предаде БТА. 

Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация", която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции, посочва Асошиейтед прес. 

В замяна ма денуклеаризацията Съединените щати обещават да предоставят гаранции за сигурността на Северна Корея, се казва в текста, цитиран от Франс прес. 

Освен това документът гласи, че Вашингтон и Пхенян „се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие“. 

Двете страни се ангажират още „да се присъединят към усилията за установяване на траен и стабилен мир на Корейския полуостров“. Както и да си върнат останките на загиналите през Корейската война (1950-1953 г.),  като за идентифицираните това да стане незабавно. 

На церемонията по подписването Тръмп заяви, че документът е „доста изчерпателен“. „Проведохме наистина много добра среща, имаме добри отношения. И за двама ни е голяма чест да подпишем този документ“, добави той. 

„Имахме историческа среща и решихме да оставим миналото зад нас“, каза от своя страна Ким Чен-ун. „Подписваме исторически документ. Светът ще види голяма промяна. Искам да изкажа благодарност на президента Тръмп, че направи тази среща възможна“, добави той. 

След изчерпване на програмата на срещата Ким Чен-ун се прибра в хотела, в който е отседнала севернокорейската делегация. Очаква се той скоро да отпътува от Сингапур. 

Междувременно на пресконференция Доналд Тръмп заяви: 

"Срещата ми с председателя Ким беше честна, пряка и продуктивна. Успяхме да се опознаем добре за много ограничено време, при много сериозни обстоятелства. Готови сме да започнем нова история, да напишем нова глава между нашите нации". 

Общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката "пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация". В документ също така се казва, че Вашингтон и Пхенян "се ангажират да установят нови отношения между Вашингтон и Пхенян, в съответствие с желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие". 

Блумбърг посочва, че съдържанието на подписания документ, особено това, че поетият ангажимент за денуклеаризация от Северна Корея е с препратка към декларацията от Панминчжон от 27 април, няма с какво да въодушеви пазарите. 

Неяснотата се допълва от липсва график за следващи срещи, детайли за обхвата на денуклеаризацията, както и за американските гаранции. С оглед на това Блумбърг посочва, че е направена важна стъпка за бъдещите отношения между двете страни, но тя е повече символична.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени