Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвърта симфония на Чайковски под палката на Йордан Камджалов на 18 юни

Шансовете ни са в чувствителността и мощния ни дух

Йордан Камджалов
Снимка: БГНЕС

Йордан Камджалов ще дирижира Плевенската филхармония в зала "България" на 18 юни. Солисти са китаристът Георги Димитров - лауреат на фондация "Камджалов" и флейтистът Бюлент Евджил от Турция. Централната творба на концерта ще бъде вдъхновяващата Четвърта симфония на Чайковски, обясни Камджалов пред Радио София:

Надявам се Плевенската филхармония да блести с това произведение за пореден път по начин, по който вече го е правила. С това представяме един "цикъл Чайковски" през последните три години, като с Плевенската филхармония изпълнихме Шеста симфония, Пета симфония, а сега и Четвърта симфония. За мен лично, като интерпретатор, като диригент, това ще бъде центърът на програмата.

В програмата ще прозвучат също Концерт за китара и струнен оркестър от Фердинандо Карули, "Венециански карнавал" на Джулио Бричалди и "Щвейцарски пастир" на Франческо Морлачи. Събитието е част от Международния фестивал "Софийски музикални седмици".

Диригентът изтъкна, че е отговорност да може да "даваш качествени културни импулси", а "споделянето с чувствителната българска душа е нещо много важно":

България е много специфично място. Това не е просто патриотизъм, това не е просто връщане в родината. Аз наистина смятам, че България е изключително място и че българите са изключителни хора. Смятам също, че сме едно от най-трудните за живеене места. Познавам всичките трудности в България, но мисля, че познавам и всичките шансове. И те са точно в чувствителността на българина, както и в супер мощния му дух. И където те могат да се проявяват, там има смисъл.


Йордан Камджалов е ярък представител на младото поколение български диригенти. Той е възпитаник на НМА "Проф. Панчо Владигеров" в София и Музикалната академия "Ханс Айслер" в Берлин. Присъствието му на световната музикална сцена включва ангажименти в Лондон, Цюрих, Люцерн, Бон, Берлин, Париж, Тоскана, Бостън, Ню Йорк, Хамбург, Хелзинки, Базел, Сингапур и Токио. Има множество международни награди и отличия. Неговата фондация "Йордан Камджалов" подпомага млади български творци - инструменталисти, певци, композитори и диригенти. От 2015 година Камджалов развива хоровия проект "Музикална лаборатория за Човека" и новия концептуален международен симфоничен състав "Генезис оркестра".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени