България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в "Книга на песните в ЕС"

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в „Книгата на песните в ЕС“. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" основателят и президент на датска неправителствена организация Ейепе Марслинг, чиято идея е да се съберат песни от цяла Европа в няколко категории – любов, природа и сезон, свобода и мир, народни песни, песни за вярата и детски песни – в обща книга, каза: "Държавите в ЕС не знаят много един за друг. В САЩ хората могат да си отменят култура и идеи, защото живеят на тяхната територия, а в ЕС имаме 24 езика, които се опитваме да обединим с песни".

Текстовете ще бъдат отпечатани, както на родния език, така и на английски.

Марслинг обясни, че от 18 май вече има гласове на българи за конкретни български песни, които да бъдат включени в проекта. Има още една седмица за гласуване: „Всеки, който иска да гласува, може да посети уебсайт на eu-songbook.org. Там ще открият начина, по който да гласуват по категории. Всичко е на български език. След това трябва да изберат 6 от дадените песни за България в сайта. Трябва да се съберат над 1000 гласа за страна. Засега България не е покрила тези критерии. Нуждаем се от гласовете на хората“. 

Друг мотив на проекта е да чуем гласовете си, каза още той: „От пуснатите до момента гласове „Хубава си, моя горо“ е събрала 60%. Това е прекрасна песен. Не съм я чувал досега. Тя е много дълбока песен и се радвам, че българите я споделиха с нас“.

„Това е една изключителна възможност да научим повече един за друг“, каза още Ейепе Марслинг.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

„Евроимаж“ дава над 0,5 млн. евро субсидии за три филмови проекта с българско участие

Три проекта с българско участие, подкрепени от Националния филмов център, спечелиха общо повече от половин милион евро на последната сесия на „Евроимаж“ в Монреал. Филмите, които печелят субсидия от европейския фонд за подкрепа на съвместното кинопроизводство, са „Босият император“, „Кръвта на пеликана“ и „Февруари“. 250 000 евро ще..

публикувано на 25.06.18 в 16:33

Подводното археологическо лято 2018

Кои потънали праисторически селища ще бъдат проучвани това лято от българските подводни археолози? С какво акваторията на Варненското и Белославското езеро (Варненско-Белославски езерен комплекс) предизвиква интереса на учените? Какви тайни за Ранната бронзова епоха крие заливът пред устието на река Ропотамо? Подробности научаваме от д-р Калин Димитров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:20

Творби, притежание на НХГ - достъпни в платформа на Google

Близо 100 творби, притежание на Националната художествена галерия, вече могат да бъдат разглеждани онлайн в платформа на Google от хора от цял свят. Сътрудничеството беше анонсирано преди няколко месеца, но от днес е факт. Кураторите на галерията са подбрали виртуалната експозиция на български модернисти. Картини на Никола Петров,..

публикувано на 25.06.18 в 16:02
Колаж: Теодор Иванов

141 дни преди премиерата

Отново, най-накрая, след дълго скитосване в различни дворове на различни географски ширини, сме в Радиото и в радиото. Отново, защото вече бяхме тук, в Пето студио, и правихме запис в Стъпка 4: Байрън Уелд, 01930 WGLO FM , монтаж в Стъпка 5: Монтажът на монтажа , благодарение на забравена записвачка съвсем неволно станахме свидетели на изпълнен с..

публикувано на 25.06.18 в 15:24

Магията на марионетния театър

Магията на японския марионетен театър „Такеда“ ще бъде представена за първи път у нас през септември. Идеята на проекта е да представи техниките на театъра, но с помощта на български куклени артисти. Японският артист Сенджу Такеда работи с традиционните японски марионетки повече от 7 години. Той е единственият артист, получил името Такеда от своя ментор..

публикувано на 25.06.18 в 15:05

Националната галерия среща децата със съвременното изкуство чрез ателието "Авангард – Hommage"

Ателие за деца започва в Националната художествена галерия на 27-и юни от 14.00 до 15.30 часа. Входът за изложбата „Авангард – Hommage” в Музея за съвременно изкуство е свободен. Яна Братанова от отдел „Образователни програми“ на НХГ сподели за предаването „Хоризонт до обед“, че настоящето ателие е за деца от 6- до 12-годишна възраст:..

публикувано на 25.06.18 в 15:01

Васил Сотиров: Едно произведение задължително трябва да има хрумка. И да докосва...

Днешният ни гост Васил Сотиров обича Чаплин и Маркс. Братя Маркс. Учил се е от Валери Петров. Много харесва Димчо Дебелянов. От завършената гимназия става ясно, че обича френския език, след българския… Любими спортове – шахмат и футбол, от храната – тази, която става за мезе. Зодия Близнаци (Единият работи, другият пие. Единият пие, другият плаща…)..

публикувано на 25.06.18 в 14:47