България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в "Книга на песните в ЕС"

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в „Книгата на песните в ЕС“. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" основателят и президент на датска неправителствена организация Ейепе Марслинг, чиято идея е да се съберат песни от цяла Европа в няколко категории – любов, природа и сезон, свобода и мир, народни песни, песни за вярата и детски песни – в обща книга, каза: "Държавите в ЕС не знаят много един за друг. В САЩ хората могат да си отменят култура и идеи, защото живеят на тяхната територия, а в ЕС имаме 24 езика, които се опитваме да обединим с песни".

Текстовете ще бъдат отпечатани, както на родния език, така и на английски.

Марслинг обясни, че от 18 май вече има гласове на българи за конкретни български песни, които да бъдат включени в проекта. Има още една седмица за гласуване: „Всеки, който иска да гласува, може да посети уебсайт на eu-songbook.org. Там ще открият начина, по който да гласуват по категории. Всичко е на български език. След това трябва да изберат 6 от дадените песни за България в сайта. Трябва да се съберат над 1000 гласа за страна. Засега България не е покрила тези критерии. Нуждаем се от гласовете на хората“. 

Друг мотив на проекта е да чуем гласовете си, каза още той: „От пуснатите до момента гласове „Хубава си, моя горо“ е събрала 60%. Това е прекрасна песен. Не съм я чувал досега. Тя е много дълбока песен и се радвам, че българите я споделиха с нас“.

„Това е една изключителна възможност да научим повече един за друг“, каза още Ейепе Марслинг.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Още от категорията

Младите в театъра и усещането за общност

„Идеята на създаването на новото сдружение дойде най-вече от проблемите в театъра и това беше ключовото, за да стане „ Спам студиос “ факт и да съберем млади хора и млади артисти, които са будни“, казва режисьорката Ана Батева. Първото представление на новото театрално сдружение вече е на сцена – спектакълът „Кокошка“ по текстове на Антон..

публикувано на 25.09.18 в 14:39

"Портретът на Словакия в Европа" - фотографска изложба

"Портретът на Словакия в Европа“ - така се нарича изложбата, в която фотографи от Словакия представят по невербален начин словаците и техните ценности. Как се самоопределят в рамките на Еропа преди и сега, какви неща ги вълнуват, какви са спомените от прехода, различните поколения и възгледи, сблъсъци и промени?  Екзистeнциална идентичност,..

публикувано на 25.09.18 в 12:56

Младежкият театър открива сезона с премиера на "Специални поводи"

Младежкият театър "Николай Бинев" открива довечера новия театрален сезон с премиерата  на спектакъла "Специални поводи" от канадския драматург и сценарист Бърнард Слейд с участието на Койна Русева и Димитър Баненкин, съобщава БТА. В музей "Борис Христов" в столицата довечера ще има концерт  "Песните на Европа" от любими песни от 15 европейски страни,..

публикувано на 25.09.18 в 10:41

Млада художничка провокира със сцени от филми на Чаплин

Младата художничка Калина Тонева провокира с любопитна изложба акварели със сцени от филмите на великия Чарли Чаплин. Ако отдавна не сте си припомняли героите на Чаплин, със сигурност ще ви бъде интересно да се насладите на нейните интерпретации. Изложбата носи името "Скитникът" - един от най-запомнящите се образи на Чарли Чаплин и ще бъде открита..

публикувано на 25.09.18 в 10:13

Операция „Делириум“

Петербург. Световен конгрес по семиотика. Двама отегчени до смърт и солидно почерпени преводачи решават да внесат свой колорит в научното мероприятие. Барикадирани в преводаческата кабина, те успяват да вдигнат на крак не само конгресния център, но и елитните спецчасти. Убедени, че си имат работа с терористи, последните не жалят сили и средства, за да ги..

обновено на 25.09.18 в 09:22

Иво Иванов: Понякога малките хора имат големи истории

Иво Иванов е български спортен журналист и писател, известен с разказите си, вдъхновени от обикновените хора, попаднали в необикновени ситуации. Вече повече от 25 години той живее в американския щат Канзас, а преди това завършва Националната спортна академия със специалност баскетбол, както и журналистика в Софийския университет. Работи като..

публикувано на 24.09.18 в 16:48

"Сатирата" готви премиери, публиката ще сяда на местата на Коканова и Парцалев

Сатиричният театър започва новия си сезон след ремонт на големия си салон, по-добри места за сядане (кръстени на велики актьори от трупата и по-нормално междуредие), както и подобрена акустика. "Предстои премиера на „Хъкълбери Фин и Том Сойер“, насочена към младата публика – анонсира пред Радио София директорът на театъра Калин Сърменов . –..

публикувано на 24.09.18 в 14:12