Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в "Книга на песните в ЕС"

България участва в проект за събиране на песни от страните в ЕС в „Книгата на песните в ЕС“. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" основателят и президент на датска неправителствена организация Ейепе Марслинг, чиято идея е да се съберат песни от цяла Европа в няколко категории – любов, природа и сезон, свобода и мир, народни песни, песни за вярата и детски песни – в обща книга, каза: "Държавите в ЕС не знаят много един за друг. В САЩ хората могат да си отменят култура и идеи, защото живеят на тяхната територия, а в ЕС имаме 24 езика, които се опитваме да обединим с песни".

Текстовете ще бъдат отпечатани, както на родния език, така и на английски.

Марслинг обясни, че от 18 май вече има гласове на българи за конкретни български песни, които да бъдат включени в проекта. Има още една седмица за гласуване: „Всеки, който иска да гласува, може да посети уебсайт на eu-songbook.org. Там ще открият начина, по който да гласуват по категории. Всичко е на български език. След това трябва да изберат 6 от дадените песни за България в сайта. Трябва да се съберат над 1000 гласа за страна. Засега България не е покрила тези критерии. Нуждаем се от гласовете на хората“. 

Друг мотив на проекта е да чуем гласовете си, каза още той: „От пуснатите до момента гласове „Хубава си, моя горо“ е събрала 60%. Това е прекрасна песен. Не съм я чувал досега. Тя е много дълбока песен и се радвам, че българите я споделиха с нас“.

„Това е една изключителна възможност да научим повече един за друг“, каза още Ейепе Марслинг.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна