Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ей И Ес България" е готова да води разговори за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток

| обновено на 12.06.18 в 14:51
Снимка: Венелина Попова

Компанията "Ей И Ес България", собственик на една от американските централи от комплекса "Марица Изток", е готова да води разговори за прекратяване на дългосрочния си договор за изкупуване на ток, при условие че ще бъде компенсирана. Точната сума, която ще поиска компанията от правителството за покриване на разходите, които е направила за инвестиции, ще стане ясна в края на месеца, посочи президентът на фирмата Оливие Маркет:

"Ей И Ес" може да работи и без договора си за дългосрочно изкупуване на тока от централата, при условие, че българското правителство предложи механизъм, който да защити нашия интерес като инвеститор. Най-общо има три възможни сценария: запазване на договора и продължаване на работата на централата при сегашните условия, да се сключат договори за разлика или да се развалят договорите, да ни се изплати определена сума и след това централата да работи на свободния пазар, като последният вариант е предпочитаният от правителството".

Оливие Маркет посочи още, че което и от тези решения да бъде взето, то трябва да бъде одобрено както от българското правителство и ръководството на Ей И Ес, така и от бордовете на 20-те банки кредитори на проекта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени