Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капиталовите пазари реагират доста предпазливо на историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Европейските фондови индекси се търгуват без съществени изменения въпреки новината за постигнато "историческо споразумение" между лидерите на САЩ и Северна Корея - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, тъй като все още липсват по-конкретни детайли както ще разреши важния въпрос за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Инвеститорите на стария континент изглежда акцентират в по-голяма степен върху поредните слаби данни от Еврозоната и Германия (проучването на института Zew за юни), върху важни данни този следобед за инфлацията в САЩ през май и върху стартиралите днес дебати в британския парламент относно законопроекта за Брекзит, преди акцентът на световните капиталови пазари да бъде поставен върху предстоящите важни заседания на Федералния резерв (на 13-ти юни) и на Европейската централна банка (на 14-ти юни).

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се колебае около вчерашното ниво на затваряне, когато той се повиши с 0,7%, нараствайки за пръв път от последните пет сесии на търговия.

Немският индекс DAX 30 се търгува също без съществени изменения (след повишение в понеделник с 0,6%) на фона на доста слабо проучване за икономическите нагласи в Германия през юни. Френският индекс CAC40 се понижава с 0,3%, като на този етап единствено борсовите индекси в Милано и в Мадрид са оцветени в зелено, продължавайки да намират подкрепа от успешното, макар и временно, разрешаване на правителствените кризи в Испания и Италия. Испанският индекс Ibex-35 нараства с 0,32%, а италианският FTSE MIB - с 0,42%, след като в понеделник последният скочи с цели 3,4% в резултат на коментари на икономическия министър от Апенините, според които новото италианско правителство няма никакво намерение да обмисля възможността за излизането от еврото и от еврозоната.

Британският индекс FTSE100 се понижава с 0,35%, след като темата за Брекзит отново се оказва в центъра на вниманието, тъй като депутатите от Камарата на общините започват да дебатират законопроекта за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Трябва да се има предвид, че ще бъдат обсъдени 15 предложения за промени в този основен законопроект, включващи и оставане на Обединеното кралство в европейския митнически съюз. Консервативното правителство на премиера Тереза Май рискува да понесе сериозен удар, ако достатъчно депутати от управляващата партия на Торите решат да гласуват заедно с опозиционните партии. Несигурността около процеса на Брекзит е от по-голямо значение за инвеститорите в Лондон, отколкото последният смесен доклад за заетостта, нивото на безработица и за трудовите възнаграждания в Обединеното кралство през трите месеца до края на април.

Американските инвеститори също реагират предпазливо на новините около днешната среща Донадл Тръм - Ким Чен-ун, като фючърсите и на трите водещи фондови индекси се тъгуват леко на негативна територия преди старта на Уолстрийт и важните данни за инфлацията в САЩ през май. Фючърсите на DJIA се понижават с 0,15%, на S&P500 - с 0,1% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с 0,13%.

Най-сериозно влияние върху поведението на инвеститорите на световните капиталови пазари обаче ще окажат предстоящите в сряда и в четвъртък заседания на две от най-влиятелните централни банки в света – Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка. От една страна, всички анализатори, икономисти и търговци са убедени, че Фед ще повиши за втори път от началото на годината основната федерална фондова лихва и може да сигнализира за още едно, или дори две повишения до края на 2018 година. От друга страна, коментарите на редица членове на ЕЦБ по-рано тази седмица и по-специално на главния икономист на банката Петер Прает, засилиха очакванията, че през следващата седмица централната банка може да обяви план за отказ до края на годината от мащабната ѝ програма за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени