Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ириней Константинов: "София" е от щастливите театри

Трупата участва в „Театър пред театъра” на 3 юли с постановката „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич

Снимка: БГНЕС

Радиоприемницата ни гостува отново в Клуба на артиста в Народния театър „Иван Вазов“, а хубавият повод е второто издание на инициативата „Театър пред театъра“, в чиято програма са включени 9 спектакъла между 30 юни и 8 юли.

За първи път в историята на „Театър пред театъра” домакинът отстъпва откритата сцена и на гостуващи трупи. На 3 юли от 21:30 ч. на сцената ще излязат актьорите от Театър София с постановката си „Госпожа министершата“ от Бранислав Нушич.

Вечер София е много красива. Чуваш птиците някъде горе, виждаш осветената фасада на Народния театър „Иван Вазов“, а театралната постановка те кара и ти да се чувстваш като птиците – спомня си предното издание на инициативата актьорът и директор на Театър София Ириней Константинов. Изхождайки от„Госпожа министершата“, той формулира рецептата за спектакъл-емблема: когато актьорите играят със сърце, а публиката се забавлява.

Вечерта дава своя чар, хората са по-спокойни и освободени. Откритата сцена създава своя, по-различна атмосфера, но опитните актьори умеят да се адаптират и да осъществят важния контакт с публиката, убеден е Ириней Константинов.

Колкото до правенето на театър, той е сигурен – сърцето на един театър е трупата – актьорите и хората зад кулисите, не администрацията.

Ириней Константинов в сцена от «Палачи» от Мартин МакДонаНие сме един от 4-те щастливи театъра, които срещат подкрепа от Столичната община – казва още Ириней Константинов, имайки предвид Малък градски театър Зад канала, театър Възраждане“ и Кукления театър, освен Театър София. - Никой не ни се бърка в репертоарната политика, работим спокойно и с удоволствие.

По думите на директора Театър София изпраща сезон с над 20 000 лв . по-големи приходи от миналата година, вчера трупата се е върнала от Варненско лято и се работи по текстове за нови постановки. През септември предстои участие на Театър София в Сцена на кръстопът в Пловдив. Трудности и трусове възникват, но всичко е преодолимо.

Г-н Константинов с гордост разказа и за инициативата „Как работи театърът“, включваща качествени детски представления и артистични ателиета.

Чуйте целия разговор на Красимир Мартинов с Ириней Константинов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени