ОИСР: Германското икономическо развитие остава силно въпреки търговската политика на САЩ

Икономическото развитие на Германия остава силно въпреки заплахата от протекционистка търговска политика на САЩ и властите в Берлин трябва да използва бюджетния си излишък, за да увеличат инвестициите, намалявайки по този начин големия си излишък по текущата сметка, заяви във вторник Организацията за икономическо развитие (ОИСР), съобщава Ройтерс.

"Икономическият растеж е стабилен и просперитетът е висок", се посочва в доклад на ОИСР за Германия. Базираната в Париж организация очаква водещата европейска икономика да нарасне с 2,1% през тази и през следващата година.

ОИСР също така прогнозира, че германският износ ще нарасне с 4,5% през 2018-а и през 2019-а година въпреки заплахата от нарастващи търговски бариери и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции и на митнически тарифи.

Германското правителство трябва обаче да приложи структурни реформи за насърчаване на дългосрочен, социално приобщаващ и екологично съобразен икономически растеж, отбелязва ОИСР. Тези реформи трябва да включват по-големи публични инвестиции и намаляване на стимулите, касаещи спестяванията на домакинствата, което би могло да увеличи домакинските и вътрешните разходи.

Организацията приветства относително високите споразумения за заплащането на труда, които наскоро бяха постигнати в Германия. "Заплатите нарастват умерено", посочва ОИСР, добавяйки, че последните споразумения между синдикатите и работодателите са предпоставка за известно ускоряване на растежа на заплатите.

"Въпреки това, нарастващата инфлация главно в резултат на по-високите цени на петрола, в известна степен намалява реалното увеличение на заплати и на доходите", отбеляза ОИСР.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер беше цитиран да казва, че правителството в Берлин продължава да очаква растеж на БВП от 2,3% през тази и от 2,1% през 2019-а година, въпреки че последната среща на лидерите на Г-7 беше маркирана от нарастване на търговското напрежение със САЩ.Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27