ОИСР: Германското икономическо развитие остава силно въпреки търговската политика на САЩ

Икономическото развитие на Германия остава силно въпреки заплахата от протекционистка търговска политика на САЩ и властите в Берлин трябва да използва бюджетния си излишък, за да увеличат инвестициите, намалявайки по този начин големия си излишък по текущата сметка, заяви във вторник Организацията за икономическо развитие (ОИСР), съобщава Ройтерс.

"Икономическият растеж е стабилен и просперитетът е висок", се посочва в доклад на ОИСР за Германия. Базираната в Париж организация очаква водещата европейска икономика да нарасне с 2,1% през тази и през следващата година.

ОИСР също така прогнозира, че германският износ ще нарасне с 4,5% през 2018-а и през 2019-а година въпреки заплахата от нарастващи търговски бариери и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции и на митнически тарифи.

Германското правителство трябва обаче да приложи структурни реформи за насърчаване на дългосрочен, социално приобщаващ и екологично съобразен икономически растеж, отбелязва ОИСР. Тези реформи трябва да включват по-големи публични инвестиции и намаляване на стимулите, касаещи спестяванията на домакинствата, което би могло да увеличи домакинските и вътрешните разходи.

Организацията приветства относително високите споразумения за заплащането на труда, които наскоро бяха постигнати в Германия. "Заплатите нарастват умерено", посочва ОИСР, добавяйки, че последните споразумения между синдикатите и работодателите са предпоставка за известно ускоряване на растежа на заплатите.

"Въпреки това, нарастващата инфлация главно в резултат на по-високите цени на петрола, в известна степен намалява реалното увеличение на заплати и на доходите", отбеляза ОИСР.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер беше цитиран да казва, че правителството в Берлин продължава да очаква растеж на БВП от 2,3% през тази и от 2,1% през 2019-а година, въпреки че последната среща на лидерите на Г-7 беше маркирана от нарастване на търговското напрежение със САЩ.Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45