Eмисия новини
от 23.00 часа

ОИСР: Германското икономическо развитие остава силно въпреки търговската политика на САЩ

Икономическото развитие на Германия остава силно въпреки заплахата от протекционистка търговска политика на САЩ и властите в Берлин трябва да използва бюджетния си излишък, за да увеличат инвестициите, намалявайки по този начин големия си излишък по текущата сметка, заяви във вторник Организацията за икономическо развитие (ОИСР), съобщава Ройтерс.

"Икономическият растеж е стабилен и просперитетът е висок", се посочва в доклад на ОИСР за Германия. Базираната в Париж организация очаква водещата европейска икономика да нарасне с 2,1% през тази и през следващата година.

ОИСР също така прогнозира, че германският износ ще нарасне с 4,5% през 2018-а и през 2019-а година въпреки заплахата от нарастващи търговски бариери и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции и на митнически тарифи.

Германското правителство трябва обаче да приложи структурни реформи за насърчаване на дългосрочен, социално приобщаващ и екологично съобразен икономически растеж, отбелязва ОИСР. Тези реформи трябва да включват по-големи публични инвестиции и намаляване на стимулите, касаещи спестяванията на домакинствата, което би могло да увеличи домакинските и вътрешните разходи.

Организацията приветства относително високите споразумения за заплащането на труда, които наскоро бяха постигнати в Германия. "Заплатите нарастват умерено", посочва ОИСР, добавяйки, че последните споразумения между синдикатите и работодателите са предпоставка за известно ускоряване на растежа на заплатите.

"Въпреки това, нарастващата инфлация главно в резултат на по-високите цени на петрола, в известна степен намалява реалното увеличение на заплати и на доходите", отбеляза ОИСР.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер беше цитиран да казва, че правителството в Берлин продължава да очаква растеж на БВП от 2,3% през тази и от 2,1% през 2019-а година, въпреки че последната среща на лидерите на Г-7 беше маркирана от нарастване на търговското напрежение със САЩ.Още от