ОИСР: Германското икономическо развитие остава силно въпреки търговската политика на САЩ

Икономическото развитие на Германия остава силно въпреки заплахата от протекционистка търговска политика на САЩ и властите в Берлин трябва да използва бюджетния си излишък, за да увеличат инвестициите, намалявайки по този начин големия си излишък по текущата сметка, заяви във вторник Организацията за икономическо развитие (ОИСР), съобщава Ройтерс.

"Икономическият растеж е стабилен и просперитетът е висок", се посочва в доклад на ОИСР за Германия. Базираната в Париж организация очаква водещата европейска икономика да нарасне с 2,1% през тази и през следващата година.

ОИСР също така прогнозира, че германският износ ще нарасне с 4,5% през 2018-а и през 2019-а година въпреки заплахата от нарастващи търговски бариери и политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на санкции и на митнически тарифи.

Германското правителство трябва обаче да приложи структурни реформи за насърчаване на дългосрочен, социално приобщаващ и екологично съобразен икономически растеж, отбелязва ОИСР. Тези реформи трябва да включват по-големи публични инвестиции и намаляване на стимулите, касаещи спестяванията на домакинствата, което би могло да увеличи домакинските и вътрешните разходи.

Организацията приветства относително високите споразумения за заплащането на труда, които наскоро бяха постигнати в Германия. "Заплатите нарастват умерено", посочва ОИСР, добавяйки, че последните споразумения между синдикатите и работодателите са предпоставка за известно ускоряване на растежа на заплатите.

"Въпреки това, нарастващата инфлация главно в резултат на по-високите цени на петрола, в известна степен намалява реалното увеличение на заплати и на доходите", отбеляза ОИСР.

Междувременно германският икономически министър Петер Алтмайер беше цитиран да казва, че правителството в Берлин продължава да очаква растеж на БВП от 2,3% през тази и от 2,1% през 2019-а година, въпреки че последната среща на лидерите на Г-7 беше маркирана от нарастване на търговското напрежение със САЩ.Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41