Понижение на петролните цени след последния месечен доклад на ОПЕК

Петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, след като последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на черното злато показа известно увеличаване на добивите на картела и по-специално тези на Саудитска Арабия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,23% към 65,96 долара за барел, парирайки част от вчерашното им повишение с 0,6%, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,38% към 76,10 долара, отстъпвайки от сутрешен връх малко над 77,00 нивото.

Според последен доклад на картела, производството на суров петрол в рамките на ОПЕК се е увеличило през месец май с 35 хил. барела на ден, достигайки среднодневно ниво от 31,87 млн. барела. В същото време обаче добивите само в рамките на Саудитска Арабия са нараснали с 85,5 хил. барела на ден, компенсирайки отчасти намалялото производство в Нигерия, Венецуела и Либия.

Данни на самата Саудитска Арабия за май пък показват, че добивите в кралството са нараснали с цели 161,4 хил. барела дневно.

В същото време ОПЕК отбеляза, че перспективите за втората половина на настоящата година са "подчертано несигурни", въпреки че данните на картела показват, че глобалното пренасищане вече е изчезнало.

"В последно време фючърсите на суровия петрол изгубиха част от ценовата си динамика на фона на несигурността, тъй като търговците се подготвят за възможно по-голямо предлагане на петролните пазари", отчита последният доклад на ОПЕК.

Петролният картел продължава да очаква увеличаване на световното потребление на петрол през настоящата година с 1,65 млн. барела на ден и осреднено търсене на суровия петрол, добиван от ОПЕК, от 32,75 млн. барела дневно. ОПЕК също така цитира за наличието на рискове в низходяща посока за потреблението на петрол в САЩ, Китай и Индия през втората половина на годината.

Докладът на ОПЕК е факт на фона на серия информации в последно време, според които Саудитска Арабия, съвместно с нейния съюзник извън ОПЕК в лицето на Русия, обмислят да увеличат производството, за да компенсират евентуален дефицит, дължащ се на драстично съкращаване на предлагането от страна на Венецуела и на евентуално намаляване на иранския петролен експорт след влизането в сила на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран.

Руската информационна агенция Интерфакс пък съобщи през уикенда, че добивите на петрол в страната са нараснали в началото на юни до 11,1 млн. барела дневно от нива малко под 11 млн. барела месец по-рано и над целевото ниво от около 10,5 млн. барела, договорено с партньорите на Русия от ОПЕК. В същото време американските добиви вече достигнаха рекордните за САЩ 10,8 млн. барела с тенденция да продължават да нарастват.

Сигналите за увеличаване на добивите идват само седмица преди предстоящата на 22-ри и на 23-ти юни важна среща на членовете на ОПЕК и на 10 други производители, включително Русия, на която ще се дискутира бъдещото на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството на суров петрол с общо около 1,8 млн. барела дневно.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27