Понижение на петролните цени след последния месечен доклад на ОПЕК

Петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, след като последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на черното злато показа известно увеличаване на добивите на картела и по-специално тези на Саудитска Арабия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,23% към 65,96 долара за барел, парирайки част от вчерашното им повишение с 0,6%, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,38% към 76,10 долара, отстъпвайки от сутрешен връх малко над 77,00 нивото.

Според последен доклад на картела, производството на суров петрол в рамките на ОПЕК се е увеличило през месец май с 35 хил. барела на ден, достигайки среднодневно ниво от 31,87 млн. барела. В същото време обаче добивите само в рамките на Саудитска Арабия са нараснали с 85,5 хил. барела на ден, компенсирайки отчасти намалялото производство в Нигерия, Венецуела и Либия.

Данни на самата Саудитска Арабия за май пък показват, че добивите в кралството са нараснали с цели 161,4 хил. барела дневно.

В същото време ОПЕК отбеляза, че перспективите за втората половина на настоящата година са "подчертано несигурни", въпреки че данните на картела показват, че глобалното пренасищане вече е изчезнало.

"В последно време фючърсите на суровия петрол изгубиха част от ценовата си динамика на фона на несигурността, тъй като търговците се подготвят за възможно по-голямо предлагане на петролните пазари", отчита последният доклад на ОПЕК.

Петролният картел продължава да очаква увеличаване на световното потребление на петрол през настоящата година с 1,65 млн. барела на ден и осреднено търсене на суровия петрол, добиван от ОПЕК, от 32,75 млн. барела дневно. ОПЕК също така цитира за наличието на рискове в низходяща посока за потреблението на петрол в САЩ, Китай и Индия през втората половина на годината.

Докладът на ОПЕК е факт на фона на серия информации в последно време, според които Саудитска Арабия, съвместно с нейния съюзник извън ОПЕК в лицето на Русия, обмислят да увеличат производството, за да компенсират евентуален дефицит, дължащ се на драстично съкращаване на предлагането от страна на Венецуела и на евентуално намаляване на иранския петролен експорт след влизането в сила на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран.

Руската информационна агенция Интерфакс пък съобщи през уикенда, че добивите на петрол в страната са нараснали в началото на юни до 11,1 млн. барела дневно от нива малко под 11 млн. барела месец по-рано и над целевото ниво от около 10,5 млн. барела, договорено с партньорите на Русия от ОПЕК. В същото време американските добиви вече достигнаха рекордните за САЩ 10,8 млн. барела с тенденция да продължават да нарастват.

Сигналите за увеличаване на добивите идват само седмица преди предстоящата на 22-ри и на 23-ти юни важна среща на членовете на ОПЕК и на 10 други производители, включително Русия, на която ще се дискутира бъдещото на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството на суров петрол с общо около 1,8 млн. барела дневно.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45