Понижение на петролните цени след последния месечен доклад на ОПЕК

Петролните фючърси се търгуват в малко по-ниски нива, след като последният месечен доклад на ОПЕК за пазара на черното злато показа известно увеличаване на добивите на картела и по-специално тези на Саудитска Арабия.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли се понижават с 0,23% към 65,96 долара за барел, парирайки част от вчерашното им повишение с 0,6%, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през август се понижават с 0,38% към 76,10 долара, отстъпвайки от сутрешен връх малко над 77,00 нивото.

Според последен доклад на картела, производството на суров петрол в рамките на ОПЕК се е увеличило през месец май с 35 хил. барела на ден, достигайки среднодневно ниво от 31,87 млн. барела. В същото време обаче добивите само в рамките на Саудитска Арабия са нараснали с 85,5 хил. барела на ден, компенсирайки отчасти намалялото производство в Нигерия, Венецуела и Либия.

Данни на самата Саудитска Арабия за май пък показват, че добивите в кралството са нараснали с цели 161,4 хил. барела дневно.

В същото време ОПЕК отбеляза, че перспективите за втората половина на настоящата година са "подчертано несигурни", въпреки че данните на картела показват, че глобалното пренасищане вече е изчезнало.

"В последно време фючърсите на суровия петрол изгубиха част от ценовата си динамика на фона на несигурността, тъй като търговците се подготвят за възможно по-голямо предлагане на петролните пазари", отчита последният доклад на ОПЕК.

Петролният картел продължава да очаква увеличаване на световното потребление на петрол през настоящата година с 1,65 млн. барела на ден и осреднено търсене на суровия петрол, добиван от ОПЕК, от 32,75 млн. барела дневно. ОПЕК също така цитира за наличието на рискове в низходяща посока за потреблението на петрол в САЩ, Китай и Индия през втората половина на годината.

Докладът на ОПЕК е факт на фона на серия информации в последно време, според които Саудитска Арабия, съвместно с нейния съюзник извън ОПЕК в лицето на Русия, обмислят да увеличат производството, за да компенсират евентуален дефицит, дължащ се на драстично съкращаване на предлагането от страна на Венецуела и на евентуално намаляване на иранския петролен експорт след влизането в сила на подновените санкции на САЩ спрямо Техеран.

Руската информационна агенция Интерфакс пък съобщи през уикенда, че добивите на петрол в страната са нараснали в началото на юни до 11,1 млн. барела дневно от нива малко под 11 млн. барела месец по-рано и над целевото ниво от около 10,5 млн. барела, договорено с партньорите на Русия от ОПЕК. В същото време американските добиви вече достигнаха рекордните за САЩ 10,8 млн. барела с тенденция да продължават да нарастват.

Сигналите за увеличаване на добивите идват само седмица преди предстоящата на 22-ри и на 23-ти юни важна среща на членовете на ОПЕК и на 10 други производители, включително Русия, на която ще се дискутира бъдещото на действащото от началото на 2017-а година споразумение за ограничаване на производството на суров петрол с общо около 1,8 млн. барела дневно.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41