Eмисия новини
от 23.00 часа

Шестгодишен връх на потребителската инфлация в САЩ през месец май

Потребителските цени в САЩ се повишиха през май в рамките на очакваното, като инфлацията достигна най-високо ниво от шест години насам, което е знак за втвърдяване на ценовия натиск във водещата световна икономика.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през май с 0,2% спрямо април, когато също нарасна с 0,2%, показват данни на Департамента по труда, потвърждавайки осреднената прогноза на финансовите пазари.

На годишна база американската потребителска инфлация се ускори очаквано до 2,8% от 2,5% през април, като това е най-високата инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши на месечна база с 0,2% след по-анемичен растеж с 0,1% през април, като на годишна база основната инфлация нарасна с 2,2% след повишение с 2,1% месец по-рано, отбелязвайки най-силен растеж от февруари 2017-а година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която вече нарасна малко над важното целево ниво от банката от 2 на сто.

Основен двигател за ценовия растеж е продължаващото повишаване на енергийните цени (с 0,9% на месечна и с цели 11,7% на годишна база) и по-специално на цените на бензина (с 1,7% до 2,9 долара за галон през месец май след ръст с 3,0% през април), докато цените на хранителните стоки останаха без промяна спрямо април, когато нараснаха с 0,3%.

Данните са факт в началото на стартиращото днес двудневно редовно заседание на Фед, на което се очаква Централната банка на САЩ да повиши за втори път в рамките на настоящата година на федералната фондова лихва. Икономисти, анализатори и инвеститори обаче изглеждат разделени по въпроса, дали след края на заседанието в сряда Фед ще сигнализира за още едно или две увеличения на лихвените ставки до края на 2018-а година.


Още от