Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки на деца с увреждания поеха ангажимент да не правят нови палаткови лагери

Министерството на труда и социалната политика ще изготви оценка и финансов отчет на предлагания от омбудсмана законопроект за личната помощ

"Палатков лагер – Сиситемата ни/ги убива“
Снимка: БГНЕС

Министерството на труда и социалната политика ще изготви до петък оценка и финансов отчет на предлагания от омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ. Това стана ясно след срещата на социалния министър Бисер Петков с протестиращите майки на деца с увреждания. От своя страна те поеха ангажимент да не правят повече нови палаткови лагери в знак на протеста:

"Палатките няма да бъдат махнати. Целта е да чакаме приемането на този закон. Протестът продължава" - заявиха майките на деца с увреждания.

Повече от два часа продължи разговорът между министър Петков с протестиращите майки в присъствието на омбудсмана Мая Манолова. Становището на Социалното министерство колко ще струва личната помощ така, както е предложена от омбудсмана, ще бъде представено на премиера и на правителството, каза Бисер Петков след разговорите. По думите на Манолова, предварителните сметки сочели, че ще са необходими около 200 милиона лева. Манолова посочи, че майките са готови да правят компромиси и съобразно финансовото измерение да има корекция, ако това се налага. Министърът уточни, че сметките са правени по законопроекта, който готви социалното министерство и пресметна, че ако се плащат по една и половина минимална заплата месечно на всички хора с  право на чужда помощ, трябват около 300 милиона лева.

"Надявам се да имам подкрепа от правителството и премиера за реформите. Това е смисълът да остана и да продължа", каза Петков. "Съдбата ми като министър ще зависи от това, което ще може да се направи. Настоятелното искане беше да се продължи работата в този състав и това беше искането към мен от страна на премиера. Аз продължавам с още по-големи усилия. Дали ще успеем да удовлетворим исканията и да постигнем резултат, зависи не само от социалния министър, а и от цялото правителство. Така или иначе оставката е депозирана", каза още той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна