Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцки медии: Текат последни часове до окончателното споразумение между Атина и Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според гръцките медии "текат последни часове до окончателното споразумение между Атина и Скопие". Политически анализатори прогнозират, че още в края на тази седмица премиерите на двете страни Ципрас и Заев ще подпишат договор, който позволява старт на преговорите със Скопие за членство в НАТО и Европейския съюз.

Разногласието между коалиционните партньори СИРИЗА и "Независими гърци" се потвърди и от пресконференцията на лидера на националистите и министър на отбраната Панос Каменос. Той заяви, че "партията не приема и никога няма да гласува в парламента име с думата "Македония". Каменос предположи дори, че парламентът в Скопие няма да подкрепи предложеното споразумение за "Северна Македония".

Въпреки отказа на каолиционните партньори да подкрепят споразумението, днес премиерът Ципрас ще разговаря с лидерите на опозиционните партии, като се надява на политическа подкрепа поне от социалистите.

Основната опозиционна сила – консерваторите от "Нова демокрация" поискаха днес спешна среща с президента.

Правителствени източници съобщават, че тази вечер се очаква изявление на премиера Алексис Ципрас с аргументите и условията на постигнатото споразумение със Скопие.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна