Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

Страната ни може да компенсира в известна степен отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“, смята енергийният експерт
Президентите на Азербайджан, Турция и Грузия дават старт на проекта ТАНАП през март 2015 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския газопровод с участието на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция. На събитието присъства и българският министър на икономиката Емил Караниколов. 

Тръбопроводът ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция с потенциал за продължаване на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда долара. Това е най-голямата турска енергийна инвестиция до момента. 

По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда куб. метра газ годишно, добивани от азербайджанското находище „Шах Дениз“. От тях шест милиарда кубични метра годишно са предназначени за Турция, а останалите в бъдеще ще бъдат изнасяни за Европа. 

Газопроводът е част от проекта за „Южен газов коридор“. Към него спадат и действащият газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Трансанадолският газопровод през територията на Турция и неговото бъдещо продължение - Трансадриатическият газопровод, който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. 
Предвижда се мощността на ТАНАП да бъде увеличена постепенно до 24 млрд. куб. м. годишно до 2023 година и до 31 млрд. куб. м. годишно до 2026 година.​

Същевременно Трансанадолският газопровод е част от стратегията на Анкара страната да се превърне в енергиен възел, продавайки природен газ от различни източници, включително и от газопровода „Турски поток“.

Първият тестов газ по тръбата беше пуснат на 23 януари тази година. В най-натоварената фаза на строителството проектът осигуряваше заетост на 13 000 души. 

Този проект в значителна степен има вероятност да компенсира срива на транзита на руски природен газ през България заради "Турски поток", обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев:

"В момента, в който започне да функционира "Турски поток" транзитът за Турция през България ще бъде прекратен, а това означава 70% намаление на количествата природен газ. При положение, че българската транзитна система вече може да работи в реверсивен режим - преносът на газ да може да се осъществява от юг на север, да се надяваме, особено след изказването на италианския министър на околната среда, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще бъде ревизиран като реализация, да се надяваме България да инкасира ползи от ТАНАП."

Казанджиев обясни схемата на т.нар. Южен газов коридор, който започва от азербайджанските находища и стига до границата с Турция:

"След това се включва ТАНАП, който е до границата на Турция с Европейския съюз и след това от границата с Гърция започва развитието на Трансадриатическия газопровод. По една или друга причина към настоящия момент се реализира ТАНАП, но не се реализира ТАП. Реализацията на проекта ТАП е под въпрос. И тук изниква шансът на България. Шансът на България е да използва наличната си транзитна система за транзитиране на азербайджански природен газ за Европа по съществуващата междусистемна връзка с Румъния в района на Русе и към Украйна по съществуващия транзитен газопровод през България и Румъния. Част от газа може да отиде и към Гърция по съществуващата междусистемна връзка."

Христо Казанджиев вижда шанс за страната ни да компенсира в „известна степен, не напълно“ отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“ и директната му доставка в Турция. 

Цялото интервю с енергийния експерт чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Индексът "Дау Джоунс" се раздели с близо 250 пункта при старта на търговията на Уолстрийт

Американските акции се намира под натиск от продажби в началото на търговията на Уолстрийт в понеделник с оглед на инвеститорските притеснения за търговска война между САЩ и Китай, като индексът на сините чипове "Дау Джоунс" е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия. Пазарните участници продължават да акцентират върху ескалиращия..

публикувано на 18.06.18 в 17:28
Трима души са загинали и 307 са ранени при земетресението в провинция Осака

Два завода на „Панасоник“ спряха работа заради земетресението в Япония

Два завода на японския производител на електроника са спрели работа заради силното земетресение в Япония, съобщава телевизия NHK. Няма да работят довторо нареждане заводите в градовете Такацуки и Кадома в префектура Осака. В Такацуки, който е един от най-пострадалите райони, е спряно производството на осветителна техника и лампи в Panasonic..

публикувано на 18.06.18 в 15:29

Бундесбанк очаква известно съживяване на германската икономика през второто тримесечие

Германската икономика би трябвало да набере скорост през второто тримесечие след слабото начало на годината, заяви в понеделник Бундесбанк, визирайки растящите държавни разходи и отминаването на негативния ефект от временни фактори като грипната вълна през предходните три месеца, съобщава агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че растежът..

публикувано на 18.06.18 в 15:05

Натиск на европейските борси в резултат на страхове за глобална търговска война и за правителствена криза в Германия

В понеделник европейските фондови индекси се понижават за втора поредна сесия с оглед на инвеститорските притеснения за ескалация на търговското напрежение между САЩ и Китай и опасенията за дестабилизация на германската крехка трипартийна управляваща коалиция по отношение на водената от нея миграционна политика. В края на предходната работна..

публикувано на 18.06.18 в 14:18

"Блумбърг": Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол

Възможен е компромис за увеличаване на добива на петрол между 300 000 и 600 000 барела дневно, съобщава "Блумбърг". В края на седмицата държавите от петролния картел ОПЕК и съюзниците на организацията се събират във Виена. В очакване на срещата във Виена цената на петрола се понижава на международните пазари. Руският енергиен министър Александър Новак..

публикувано на 18.06.18 в 14:04
Президентът на Украйна Петро Порошенко обаче посочи, че условие за включването на Германия в газопреносната мрежа на Украйна е нейният отказ от проекта „Северен поток 2“.

Украйна кани Германия в газопреносната си мрежа

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко, цитиран от ТАСС, във видеозапис, разпространен днес в Туитър, предаде БТА. „Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да..

публикувано на 18.06.18 в 12:48

Понижение на безработицата в Турция до 22-месечно дъно и добър ръст на продажбите на дребно

Нивото на безработицата в Турция се понижи през март до близо двегодишно дъно, докато растежът на търговията на дребно се ускори слабо през април, показват данни на Турският статистически институт, които са факт само дни преди предстоящите в неделя (24-ти юни) важни президентски избори в нашата съседка. Нивото на безработица се понижи през..

публикувано на 18.06.18 в 12:45