Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

Страната ни може да компенсира в известна степен отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“, смята енергийният експерт
Президентите на Азербайджан, Турция и Грузия дават старт на проекта ТАНАП през март 2015 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския газопровод с участието на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция. На събитието присъства и българският министър на икономиката Емил Караниколов. 

Тръбопроводът ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция с потенциал за продължаване на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда долара. Това е най-голямата турска енергийна инвестиция до момента. 

По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда куб. метра газ годишно, добивани от азербайджанското находище „Шах Дениз“. От тях шест милиарда кубични метра годишно са предназначени за Турция, а останалите в бъдеще ще бъдат изнасяни за Европа. 

Газопроводът е част от проекта за „Южен газов коридор“. Към него спадат и действащият газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Трансанадолският газопровод през територията на Турция и неговото бъдещо продължение - Трансадриатическият газопровод, който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. 
Предвижда се мощността на ТАНАП да бъде увеличена постепенно до 24 млрд. куб. м. годишно до 2023 година и до 31 млрд. куб. м. годишно до 2026 година.​

Същевременно Трансанадолският газопровод е част от стратегията на Анкара страната да се превърне в енергиен възел, продавайки природен газ от различни източници, включително и от газопровода „Турски поток“.

Първият тестов газ по тръбата беше пуснат на 23 януари тази година. В най-натоварената фаза на строителството проектът осигуряваше заетост на 13 000 души. 

Този проект в значителна степен има вероятност да компенсира срива на транзита на руски природен газ през България заради "Турски поток", обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев:

"В момента, в който започне да функционира "Турски поток" транзитът за Турция през България ще бъде прекратен, а това означава 70% намаление на количествата природен газ. При положение, че българската транзитна система вече може да работи в реверсивен режим - преносът на газ да може да се осъществява от юг на север, да се надяваме, особено след изказването на италианския министър на околната среда, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще бъде ревизиран като реализация, да се надяваме България да инкасира ползи от ТАНАП."

Казанджиев обясни схемата на т.нар. Южен газов коридор, който започва от азербайджанските находища и стига до границата с Турция:

"След това се включва ТАНАП, който е до границата на Турция с Европейския съюз и след това от границата с Гърция започва развитието на Трансадриатическия газопровод. По една или друга причина към настоящия момент се реализира ТАНАП, но не се реализира ТАП. Реализацията на проекта ТАП е под въпрос. И тук изниква шансът на България. Шансът на България е да използва наличната си транзитна система за транзитиране на азербайджански природен газ за Европа по съществуващата междусистемна връзка с Румъния в района на Русе и към Украйна по съществуващия транзитен газопровод през България и Румъния. Част от газа може да отиде и към Гърция по съществуващата междусистемна връзка."

Христо Казанджиев вижда шанс за страната ни да компенсира в „известна степен, не напълно“ отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“ и директната му доставка в Турция. 

Цялото интервю с енергийния експерт чуйте в звуковия файл.


Още от категорията
Зорница Даскалова

Директорът на Агенцията по вписвания: Манипулации и изчезване на данни от Търговския регистър не са възможни

От тази сутрин в 5,40 вече могат да се правят он-лайн справки за актуално състояние. За първи път след безпрецедентното  шестдневно пълно спиране  на Търговския регистър пред медиите застана дректорът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова.  Заради четири дефектирали диска с общ обем информация 25 терабайта, беше блокиран почти за..

обновено на 15.08.18 в 19:03

Солиден спад на Уолстрийт след подновени притеснения около турската валутна драма

Американските фондови индекси стартират търговията в сряда с много здрави понижения, тъй като инвеститорите остават обезпокоени относно кризата с турската лира въпреки днешната ѝ възходяща корекция спрямо щатския долар. Негативно отражение върху търговията на Уолстрийт продължава да оказват и ескалиращите търговски напрежение между САЩ и негови..

публикувано на 15.08.18 в 17:30

Слабо повишение на американското индустриално производство през юли

Индустриалното производство се повиши слабо през юли, но след много солиден ръст месец по-рано, като негативно влияние върху общото производството оказа по-слабото представяне на минно-добивния и на сектора на комуналните услуги. Индустриалното производство нарасна през юли с едва 0,1% спрямо юни, докато очакванията на финансовите пазари бяха..

публикувано на 15.08.18 в 16:38

Здрав ръст на продажбите на дребно в САЩ през юли

Продажбите на дребно в САЩ нараснаха през юли изненадващо рязко, което е знак, че американците продължават да повишават техните разходи и в началото на третото тримесечие на фона на силния трудов пазар и здраво потребителско доверие. Според данни на Министерството на търговията, продажбите на дребно през юли скочиха с 0,5% спрямо юни, когато се..

публикувано на 15.08.18 в 16:07

66% от хората, ползващи банкови карти в чужбина, са убедени в безопасността на разплащането с тях

Българите все по-често пътуват в чужбина, а според проучване на един от големите картови оператори - 66% от хората, които имат банкови карти и ги използват в чужбина, са убедени в безопасността на подобно разплащане. В същото време знаем, че превалутирането често се таксува с няколко процента от сумата, която сме платили, което може да го направи..

публикувано на 15.08.18 в 15:45

Стабилизация на регистрираната безработица в България през юли в рекордно дъно от 5,7%

Равнището на регистрираната безработица в нашата страна стабилизира през юли в рекордно ниското ниво от 5,7%, достигнато месец по-рано, показват последни данни административната статистика на Агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано е отчетно понижение на регистрираната безработица с 1,0 процентни пункта, а спрямо юни - символично понижение с..

публикувано на 15.08.18 в 14:31
Джордж Сорос  и  Уорън Бъфет

Фондът на Уорън Бъфет увеличи дела си в Apple, докато този на Джордж Сорос - във Facebook и Twitter

Инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е продължил да купува акции на технологични гигант Apple Inc. и през второто тримесечие на годината, докато фондът Soros Fund Management на Джорд Сорос е увеличил дела си във Facebook Inc. и в Twitter Inc., като в същото време е продал част от акциите си в компанията-майка на Google -..

публикувано на 15.08.18 в 13:41