Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

Страната ни може да компенсира в известна степен отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“, смята енергийният експерт
Президентите на Азербайджан, Турция и Грузия дават старт на проекта ТАНАП през март 2015 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския газопровод с участието на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция. На събитието присъства и българският министър на икономиката Емил Караниколов. 

Тръбопроводът ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция с потенциал за продължаване на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда долара. Това е най-голямата турска енергийна инвестиция до момента. 

По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда куб. метра газ годишно, добивани от азербайджанското находище „Шах Дениз“. От тях шест милиарда кубични метра годишно са предназначени за Турция, а останалите в бъдеще ще бъдат изнасяни за Европа. 

Газопроводът е част от проекта за „Южен газов коридор“. Към него спадат и действащият газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Трансанадолският газопровод през територията на Турция и неговото бъдещо продължение - Трансадриатическият газопровод, който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. 
Предвижда се мощността на ТАНАП да бъде увеличена постепенно до 24 млрд. куб. м. годишно до 2023 година и до 31 млрд. куб. м. годишно до 2026 година.​

Същевременно Трансанадолският газопровод е част от стратегията на Анкара страната да се превърне в енергиен възел, продавайки природен газ от различни източници, включително и от газопровода „Турски поток“.

Първият тестов газ по тръбата беше пуснат на 23 януари тази година. В най-натоварената фаза на строителството проектът осигуряваше заетост на 13 000 души. 

Този проект в значителна степен има вероятност да компенсира срива на транзита на руски природен газ през България заради "Турски поток", обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев:

"В момента, в който започне да функционира "Турски поток" транзитът за Турция през България ще бъде прекратен, а това означава 70% намаление на количествата природен газ. При положение, че българската транзитна система вече може да работи в реверсивен режим - преносът на газ да може да се осъществява от юг на север, да се надяваме, особено след изказването на италианския министър на околната среда, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще бъде ревизиран като реализация, да се надяваме България да инкасира ползи от ТАНАП."

Казанджиев обясни схемата на т.нар. Южен газов коридор, който започва от азербайджанските находища и стига до границата с Турция:

"След това се включва ТАНАП, който е до границата на Турция с Европейския съюз и след това от границата с Гърция започва развитието на Трансадриатическия газопровод. По една или друга причина към настоящия момент се реализира ТАНАП, но не се реализира ТАП. Реализацията на проекта ТАП е под въпрос. И тук изниква шансът на България. Шансът на България е да използва наличната си транзитна система за транзитиране на азербайджански природен газ за Европа по съществуващата междусистемна връзка с Румъния в района на Русе и към Украйна по съществуващия транзитен газопровод през България и Румъния. Част от газа може да отиде и към Гърция по съществуващата междусистемна връзка."

Христо Казанджиев вижда шанс за страната ни да компенсира в „известна степен, не напълно“ отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“ и директната му доставка в Турция. 

Цялото интервю с енергийния експерт чуйте в звуковия файл.


Още от категорията

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети   „ Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си, да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври . Връзката между хората, машините..

публикувано на 19.10.18 в 10:20

Новите данъци за автомобилите няма да променят статуквото

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в закона, въвеждащи по-голям данък за по-старите автомобили. Това мнение изрази в предаването "Преди всички" Христо Христов, председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. Според Христов с новоприетите поправки няма да бъде постигната целта за ограничаване на старите..

публикувано на 19.10.18 в 08:03

Форум за повишаването на доходите на българите ще се състои днес в Стара Загора

Дискусионен форум на тема „Повишаване на доходите на българите - граждани на Европейския съюз“ ще се състои днес в Стара Загора. Събитието се организира от Фондация „Петър Дертлиев“ и Фондация „Фридрих Еберт“. Участие са потвърдили народни представители, представители на синдикатите, бизнеса и неправителствени организации. В рамките на..

публикувано на 19.10.18 в 05:15
Берат Албайрак - финансов министър на Турция

Турският финансов министър: Значително са спаднали оценките за кредитния риск на страната

Оценките за кредитния риск на Турция са спаднали значително. Това заяви днес на форум в Истанбул турският министър на финансите Берат Албайрак.  По думите му оценките на кредитния дефолт суап са паднали с 200 базови точки за около месец. Той добави, че страната няма проблем с ликвидността на финансови средства и търсенето на турски дългови..

публикувано на 18.10.18 в 18:38

КЗК е отказала да разгледа отново сделката за ЧЕЗ

Комисията за защита на конкуренцията отказала да разгледа отново сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ от "Инерком", съобщават от антимонополната комисия. Причината е, че вече комисията не е допуснала сделката и решението ѝ в момента се обжалва в съда.  В края на август собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова..

публикувано на 18.10.18 в 18:02
Земеделските производители, включително тютюнопроизводителите, дължат корпоративен данък върху субсидиите и трябва да го платят. Това бе съобщено на днес след среща в Благоевград на данъчните с кметове от региона.

НАП очаква данъчни декларации от 50 000 земеделски производители

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък. От  Сдружение..

публикувано на 18.10.18 в 17:58

Ръст на летния туризъм отчетоха от Министерството на туризма

Въпреки продължаващото бетониране на Черноморието летният туризъм отново отчита добър ръст.  България изпреварва по летен туризъм Кипър и Черна гора и е на едно ниво с Португалия. Това каза заместник-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриването на XV Международно туристическо изложение в Смолян „Планините на България –..

публикувано на 18.10.18 в 17:27