Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

Страната ни може да компенсира в известна степен отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“, смята енергийният експерт

Президентите на Азербайджан, Турция и Грузия дават старт на проекта ТАНАП през март 2015 година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския газопровод с участието на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция. На събитието присъства и българският министър на икономиката Емил Караниколов. 

Тръбопроводът ще пренася азербайджански газ през Грузия до Турция с потенциал за продължаване на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда долара. Това е най-голямата турска енергийна инвестиция до момента. 

По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда куб. метра газ годишно, добивани от азербайджанското находище „Шах Дениз“. От тях шест милиарда кубични метра годишно са предназначени за Турция, а останалите в бъдеще ще бъдат изнасяни за Европа. 

Газопроводът е част от проекта за „Южен газов коридор“. Към него спадат и действащият газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Трансанадолският газопровод през територията на Турция и неговото бъдещо продължение - Трансадриатическият газопровод, който през Гърция и Албания трябва да достигне до Италия. 
Предвижда се мощността на ТАНАП да бъде увеличена постепенно до 24 млрд. куб. м. годишно до 2023 година и до 31 млрд. куб. м. годишно до 2026 година.​

Същевременно Трансанадолският газопровод е част от стратегията на Анкара страната да се превърне в енергиен възел, продавайки природен газ от различни източници, включително и от газопровода „Турски поток“.

Първият тестов газ по тръбата беше пуснат на 23 януари тази година. В най-натоварената фаза на строителството проектът осигуряваше заетост на 13 000 души. 

Този проект в значителна степен има вероятност да компенсира срива на транзита на руски природен газ през България заради "Турски поток", обясни в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Христо Казанджиев:

"В момента, в който започне да функционира "Турски поток" транзитът за Турция през България ще бъде прекратен, а това означава 70% намаление на количествата природен газ. При положение, че българската транзитна система вече може да работи в реверсивен режим - преносът на газ да може да се осъществява от юг на север, да се надяваме, особено след изказването на италианския министър на околната среда, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще бъде ревизиран като реализация, да се надяваме България да инкасира ползи от ТАНАП."

Казанджиев обясни схемата на т.нар. Южен газов коридор, който започва от азербайджанските находища и стига до границата с Турция:

"След това се включва ТАНАП, който е до границата на Турция с Европейския съюз и след това от границата с Гърция започва развитието на Трансадриатическия газопровод. По една или друга причина към настоящия момент се реализира ТАНАП, но не се реализира ТАП. Реализацията на проекта ТАП е под въпрос. И тук изниква шансът на България. Шансът на България е да използва наличната си транзитна система за транзитиране на азербайджански природен газ за Европа по съществуващата междусистемна връзка с Румъния в района на Русе и към Украйна по съществуващия транзитен газопровод през България и Румъния. Част от газа може да отиде и към Гърция по съществуващата междусистемна връзка."

Христо Казанджиев вижда шанс за страната ни да компенсира в „известна степен, не напълно“ отклоняването на руския природен газ към „Турски поток“ и директната му доставка в Турция. 

Цялото интервю с енергийния експерт чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени