Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 50 сорта пшеница и ечемик бяха представени в Деня на пшеницата в село Крояч

Снимка: БГНЕС

Повече от 50 сорта пшеница и ечемик - българска и чуждестранна селекция, бяха представени в лознишкото село Крояч. За 22-ра поредна година там се проведе Денят на пшеницата. Присъстваха представители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, представители на фирми, на община Лозница и областната дирекция "Земеделие" в Разград.

Българските сортове пшеница са предпочитани заради продуктивността си и по-доброто си качество. Това заяви проф. Иван Панайотов - селекционер от близо 50 години. Той е автор на част от сортовете на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево:

"Годни за производство на хляб. Не с добавки на химикали, избелители, набухватели и т.н., които имат много отрицателно влияние върху човешкия организъм и изобщо върху организмите. Но си заслужава да се използват само те за хлебопроизводство. Но е налице липса на държавна политика, особено в Министерство на земеделието. Никакво внимание и никакъв контрол не се осъществява на храни и т.н. Вземат си големите заплати и толкова, нищо не ги интересува."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени