Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите на загинали в мисии военнослужещи ще получават наследствена пенсия

С едноминутно мълчание народните представители почетоха паметта на загиналите двама офицери при катастрофата с военния хеликоптер

| обновено на 13.06.18 в 16:42
Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът започна работа с едноминутно мълчание в знак на почит към паметта на загиналите двама офицери при катастрофата с военния хеликоптер край Пловдив.

Родителите на загинали в мисии военнослужещи ще получават наследствена пенсия, решиха окончателно народните представители, след като гласуваха промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП.

С промените в Кодекса за социално осигуряване се даде възможност на родителите на загинали в мисии да получават социално допълнение, каквото получават родителите на загиналите при изпълнение на наборна служба.

Промяната в Осигурителния кодекс се отнася до родителите на 23-ма военни. 13 от тях не се завърнаха от Ирак, а 10 – от Камбоджа.

"Държавата да демонстрира едно по-справедливо отношение към загубата на тези хора", подчерта Петър Витанов от БСП.

Наследствена пенсия за военна инвалидност ще имат право и родителите на курсантите и школниците от всички военни училища, които не са отслужили наборна военна служба и са починали по време или във връзка с обучението след навършване на пълнолетие.

С окончателните промени, приети единодушно, е предвидено още е по време на операция или мисия на военнослужещите да се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск.

Депутатите ще гласуват и отчета на омбудсмана за 2017 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна