Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 13 до 16 юни в Ларгото:

"Мистериите на траките" - мултимедийна магия с древни ритуали в Ларгото

Снимка: Виктор Бобчев
...не се предавай
няма битка лесна
не се предавай
няма по-жесток противник
от този който
в тебе се спотайва
ръцете ти
сърцето ти
и мислите
да бъдат чисти
пред лика на Слънцето
Димитър Кабаков

В четири поредни дни – на 13, 14, 15 и 16 юни от 21 часа в Софийското Ларго Казанлъшкият театър ще представи премиерно „Мистериите на траките“. Мултимедийният спектакъл пренася зрителя в тайнството, мистиката и културата на една от най-древните цивилизации и е базиран на реални археологически артефакти, грижливо пазени по нашите земи. Представленията са част от „Културната програма за Българското председателство на съвета на Европейския съюз“ и са с вход свободен.

Директорът на Казанлъшкия театър Димитър Кабаков обясни пред Радио София, че изхождайки от опита на трупата в пресъздаването на ритуали от Долината на тракийските царе, се е стигнало до логичното решение за кандидатстване с подобен проект след обявяването на културната програма за българското европредседателство и добави:

Мистериите на тракитеДържа да подчертая много дебело, че това е театрален спектакъл. Ако някой очаква да види на сцената на Ларгото историческа възстановка на тракийски ритуали, няма да получи това. През цялото време ние настояваме, че това, което правим, е опит за съвременна интерпретация на достигналото до нас. Затова и музиката е много интересно написана от Георги Арнаудов, но съответно и преработвана, смесвана с народни ритми. Затова и линията на спектакъла се опитва хем да бъде тракийска, хем да бъде универсална. Реквизитът, с който работим, е абсолютно автентичен.

Постановката ще ни позволи да се докоснем до езотеричните орфически мистерии, пренасяйки ни в космологията на траките в "израстването на едно момче" от неговото посвещаване, до свещения брак - хиерогамията.

В спектакъла ще видим също професионални изпълнители от танцова формация "Гераци" и ученици от Националното училище за танцово изкуство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна